‘Analiza Consiliului Concurenţei privind asigurările de viaţă din România arată în mod clar declinul recent al acestui sector economic, scăderea fiind evidentă atunci când valoarea primelor subscrise pentru aceste asigurări este exprimată în termeni reali (ajustată cu inflaţia). Nivelul redus de dezvoltare a sectorului asigurărilor de viaţă din România apare şi mai pregnant atunci când sunt efectuate comparaţii internaţionale, din acest punct de vedere România situându-se în urma ţărilor din regiune’, se spune în raport.
Autoritatea de concurenţă remarcă tendinţa recenta de concentrare a pieţei asigurărilor de viaţă, concentrarea fiind dublată de o ‘aparentă înăsprire a condiţiilor de acces pe piaţă’, scrie Agerpres.
‘Drept consecinţă, îngrijorările Consiliului Concurenţei sunt legate de o relativă deplasare a sectorului asigurărilor de viaţă din România către modelul pieţei cu structură de oligopol, cu toate riscurile concurenţiale pe care această apropiere le presupune. Dat fiind că tendinţa de concentrare a pieţei are loc pe fondul creşterii puterii de piaţă a unui anumit asigurător, autoritatea de concurenţă va trebui să monitorizeze cu atenţie acest sector economic’, se precizează în raport.
Consiliul Concurenţei arată că numărul de societăţi active pe piaţa asigurărilor de viaţă din România şi aflate sub supravegherea ASF în perioada 2009-2014 a scăzut de la 24 la 16.
De asemenea, ponderea asigurărilor de viaţă în totalul sectorului asigurărilor în 31 de ţări europene în 2012 era de 20,2% în România, faţă de 58,6% în Polonia, de exemplu, sau 57,8% pentru cele 31 de ţări incluse în analiză. Gradul de penetrare a asigurărilor de viaţă (ponderea în PIB a primelor subscrise) în anul 2012 era de 0,3% în România, în timp ce în Polonia, primele aferente asigurărilor de viaţă reprezintă 2,3% din PIB, în Republica Ceha 1,8%, în Slovacia 1,6%, în timp ce în Ungaria gradul de penetrare este de 1,4%. Prima medie anuală pentru asigurările de viaţă se ridica în anul 2012 la 139 euro/persoană în Ungaria, 206 euro/persoană în Slovacia, 225 euro/persoană în Polonia şi 272 euro/persoană în Republica Cehă, iar în România era de 16 euro/persoană, cea mai redusă din cele 31 de ţări europene incluse în studiu.