Consiliul Concurenţei intenţionează să finalizeze în 2023 investigaţia ce vizează posibile comportamente abuzive la doi distribuitori de energie – raport
Potrivit sursei citate, autoritatea de concurenţă analizează posibile comportamente abuzive ale două companii pe piaţa distribuţiei de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care acestea deţin licenţă de distribuţie.
O altă investigaţie care se va finaliza în 2023 vizează posibile înţelegeri pentru fixarea preţurilor de vânzare în cazul produselor electrocasnice şi cele din categoria tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor. Alte investigaţii importante vizează domenii cheie, precum cimentul sau licitaţiile.
„În ceea ce priveşte activitatea antitrust, ne propunem să finalizăm investigaţii importante, cum sunt cele două cazuri din domeniul energiei, de posibil abuz de poziţie dominantă ale companiilor Distribuţie Energie Electrică România (membră a grupului Electrica) şi Distribuţie Energie Oltenia (din grupul CEZ) şi cel referitor la piaţa produselor electrocasnice şi electronice, în care sunt implicate companiile Samsung Electronics România şi partenerii săi: Altex, Flanco şi Dante Internaţional. De asemenea, vom finaliza, printre altele, investigaţiile privind sectorul cimentului, furnizare de carte, servicii de arhivare electronică/digitală”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Totodată, Consiliul Concurenţei se aşteaptă la o activitate intensă în ceea ce priveşte ajutorul de stat. Se vor finaliza cazuri de o importanţă majoră pentru România, precum cazul Complexului Energetic Hunedoara, Tarom şi CFR Marfă, care se află acum în analiza Comisiei Europene.
De asemenea, Consiliul Concurenţei anticipează că va fi necesar să se evalueze un număr semnificativ de măsuri în contextul PNRR şi al proiectelor REPowerEU pe de o parte, şi al schemelor de sprijin în scopul parcurgerii perioadei de criză, pe de altă parte şi va asigura asistenţă tehnică pentru elaborarea măsurilor din programele operaţionale aferente exerciţiului financiar multianual 2021-2027.
„Anul 2023 se arată la fel de plin de provocări. Activitatea noastră se anunţă a fi intensă, în continuare, în domeniul ajutorului de stat atât în ceea ce priveşte evaluarea măsurilor ce implică fonduri europene, precum proiectele REPowerEU, cât şi în privinţa finalizării cazurilor aflate în analiza Comisiei Europene, cum sunt Tarom, CFR Marfă, Complexul Energetic Hunedoara, Banca Naţională de Dezvoltare, BlueAir, Compania Naţională a Uraniului şi Platforma multimodală Galaţi. În acelaşi timp, avem în vedere abordarea unor noi cazuri complexe: proiectele de investiţii în domeniul energiei nucleare, contractele pentru diferenţă în domeniul energiei regenerabile, proiectele RepowerEu, modificarea planului de închidere de mine, cazuri individuale de ajutor regional pentru proiecte mari de investiţii etc”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.
În ceea ce priveşte priorităţile legislative, Consiliul Concurenţei are ca principal obiectiv pentru anul 2023 transpunerea în legislaţia românească a Directivei ECN+, care oferă autorităţilor de concurenţă din statele membre UE instrumente pentru a deveni mai eficace în aplicarea legislaţiei de concurenţă şi pentru garantarea funcţionării corespunzătoare a pieţei interne.
Împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmează să fie aprobată legislaţia secundară privind procedura de înregistrare, investigare şi soluţionare a sesizărilor ce vizează practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.
Pentru anul 2023, în domeniul combaterii concurenţei neloiale, ca urmare a modificării legii specifice din cursul anului 2022, autoritatea de concurenţă are în vedere finalizarea elaborării legislaţiei secundare aferente, prin care se va stabili procedura de constatare şi sancţionare a practicilor de concurenţă neloială şi se vor stabili atât instrucţiunile privind individualizarea sancţiunilor, cât şi condiţiile, termenele şi procedura de urmat pentru adoptarea de măsuri provizorii privind combaterea concurenţei neloiale.
Din perspectiva colaborării interinstituţionale, se aşteaptă să se finalizeze Protocolul dintre Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală. Acesta are scopul de a crea un cadru de funcţionare pentru cooperarea bilaterală şi schimbul de informaţii dintre autorităţile nominalizate şi de a stabili modalităţile prin care poate fi monitorizat comportamentul agenţilor economici pentru protejarea pieţei şi a intereselor generale ale cetăţenilor în vederea derulării acţiunilor desfăşurate de părţi în ceea ce priveşte combaterea acţiunilor speculative.
Referitor la activitatea internaţională, Consiliul Concurenţei îşi propune intensificarea participării la activităţile Comitetului de Concurenţă OCDE şi la cele regionale organizate de OCDE, cu atât mai mult cu cât, în data de 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a adoptat decizia de a deschide negocierile de aderare cu România.
Din perspectiva cooperării bilaterale la nivel internaţional, Consiliul Concurenţei are pe lista priorităţilor pentru anul 2023 implementarea proiectului de colaborare cu autoritatea Naţională de concurenţă din Spania pentru îmbunătăţirea utilizării aplicaţiei Big Data.