Conform unui comunicat al autorităţii pentru concurenţă, ghidul cuprinde exemple utile în autoevaluarea pe care trebuie să o facă membrii unui consorţiu, anterior depunerii ofertei, pentru a se asigura că respectă regulile din domeniul concurenţei.
‘Legislaţia în vigoare, dar şi.pachetul legislativ care transpune directiva în domeniul achiziţiilor publice, permit participarea la licitaţii sub forma unor consorţii, pentru a facilita participarea IMM-urilor, asigurându-se astfel un grad de concurenţă ridicat. Cu toate acestea, participarea la licitaţii sub formă de asociere poate a da naştere unor îngrijorări din punct de vedere al concurenţei şi, de aceea, am considerat necesară informarea corespunzătoare a mediului de afaceri, astfel încât să se evite încălcarea legislaţiei’, a menţionat, în comunicatul citat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Documentul are la bază practica altor autorităţi de concurenţă din Uniunea Europeană, în special a celor din Olanda, Danemarca, Marea Britanie, dar şi a Comisiei Europene.
De asemenea, ghidul conţine informaţii referitoare la modalităţile în care companiile pot sesiza Consiliului Concurenţei despre posibile practici anticoncurenţiale, precum şi o descriere a puterilor de investigaţie ale autorităţii de concurenţă şi a sancţiunilor aplicabile în situaţia în care se constată încălcarea legii.
Persoanele interesate pot transmite Consiliului Concurentei propuneri şi observaţii la proiectul de Ghid până la data de 31 mai 2016.