Consiliul Concurenţei: Marfin Bank România poate prelua controlul asupra Bank of Cyprus România

Consiliul Concurenţei a emis o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurenţei prin care Marfin Bank România SA poate prelua controlul asupra Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala România (BoC) înainte de obţinerea autorizării din partea autorităţii de concurenţă, potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 26 apr. 2013, 07:57
Consiliul Concurenţei: Marfin Bank România poate prelua controlul asupra Bank of Cyprus România

‘Am luat această decizie având în vedere situaţia actuală a sucursalei din România a Bank of Cyprus, a cărei activitatea a fost suspendată în contextul reorganizării băncii mamă. Prelungirea perioadei de suspendare ar avea efecte nefavorabile asupra clienţilor’, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Conform Legii Concurenţei, o concentrare economică nu poate fi pusă în aplicare înainte de notificare şi înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de instituţie.

‘În cazuri excepţionale, Consiliul Concurenţei poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la această interdicţie dacă solicitarea este motivată. Decizia Consiliului Concurenţei ţine cont de efectele asupra companiilor implicate şi asupra concurenţei. Marfin Bank România SA a solicitat obţinerea unei derogări de la aceste prevederi ale legii pentru a prelua controlul asupra unor elemente de activ şi de pasiv ale BoC, urmând ca după semnarea actului care stă la baza acestei operaţiunii, să notifice concentrarea economică, în cel mai scurt timp posibil. Părţile implicate în operaţiune – Marfin Bank România şi BoC – fac parte din grupuri de societăţi ce activează pe piaţa financiar-bancară’, se arată în document.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a Românei (BNR), Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a decis prin decret transferul unei părţi din activele şi pasivele de la sucursala din România a Bank of Cyprus către Marfin Bank România SA, bancă românească cu capital străin, supusă reglementării şi supravegherii exercitate de către BNR.

Potrivit Băncii Centrale, depozitele transferate de la sucursala din România a BoC către Marfin Bank Romania SA intră, astfel, sub prevederile legislaţiei româneşti, fără a fi afectate de măsurile aplicate de autorităţile din Cipru. Regimul de garantare a depozitelor din România asigură, conform normelor Uniunii Europene şi legislaţiei naţionale, protejarea acestora în limita plafonului de 100.000 euro, precizează documentul citat.

‘Banca Naţională a României informează că joi, 25 aprilie 2013, Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a hotărât soluţionarea situaţiei sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC), entitate aflată în proces de restructurare. Prin decret al BCC s-a decis transferul unei părţi din activele şi pasivele de la sucursala BoC către Marfin Bank România SA, bancă românească cu capital străin, supusă reglementării şi supravegherii exercitate de către Banca Naţională a României’, se arată în comunicat.

Potrivit BNR, acest transfer vizează toate depozitele clienţilor sucursalei din România a BoC, persoane fizice şi companii, cu excepţia depozitelor constituite de unii clienţi drept garanţii pentru creditele primite de la această sucursală. În contrapartida acestor depozite asumate de Marfin Bank România SA, prin protocolul de predare-primire, BoC a transferat lichidităţi substanţiale, precum şi un portofoliu de credite de bună calitate, cu garanţii solide, acordate persoanelor fizice şi IMM-urilor.

Clienţii transferaţi ai sucursalei BoC din România vor putea derula operaţiuni bancare prin prezentarea la unităţile Marfin Bank Romania SA.

Referitor la activitatea sucursalei BoC din România, BNR precizează că aceasta va desfăşura în continuare operaţiuni ce vizează, în principal, administrarea portofoliului de credite rămas în gestiunea sa, care au ca sursă de finanţare linii de credit de la banca-mamă.

‘În noile condiţii, Marfin Bank Romania SA rămâne o entitate bancară solidă, indicatorii de solvabilitate şi lichiditate ai acesteia situându-se în parametrii ceruţi de către Banca Naţională a României în calitate de autoritate de reglementare şi supraveghere. Mai mult, s-a hotărât majorarea capitalului social al Marfin Bank România SA de către banca-mama a acesteia (din Cipru), fapt ce contribuie la consolidarea suplimentară a băncii româneşti cu capital străin’, se mai spune în comunicatul BNR.

De asemenea, BNR reafirmă faptul că de la demararea operaţiunii de restructurare a sucursalei din România a BoC a fost în permanent contact cu Banca Centrală a Republicii Cipru, cu care a avut o bună conlucrare, pentru a asigura reuşita acestei operaţiuni.

Marfin este membră a Grupului Marfin Popular Bank din Cipru, are o istorie ce depăşeşte 100 de ani şi este prezentă prin cele peste 500 de subsidiare în 11 ţări ale lumii. Începând cu luna mai 2008, Egnatia Bank (România) SA şi-a schimbat denumirea în Marfin Bank (România) SA, ca urmare a procesului de expansiune a Grupului Marfin, care a achiziţionat banca mamă, Egnatia Bank din Grecia, în aprilie 2006.

Banca Centrală a Republicii Cipru a anunţat, pe 1 aprilie, că a decis suspendarea temporară, pentru o săptămână, a operaţiunilor din România ale Bank of Cyprus. Ulterior suspendarea a fost prelungită cu încă două săptămâni.

La începutul acestei săptămâni, Banca Centrală a Republicii Cipru (BCC) a decis din nou o prelungire a suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus (BoC) cu încă două zile, respectiv 23 şi 24 aprilie pentru ca miercuri să fie anunţată o prelungire cu încă o zi a suspendării operaţiunilor.

Ultimele rezultate raportate de Bank of Cyprus sunt de la finalul celui de-al treilea trimestru din 2012, când banca a trecut pe pierdere, consemnând un rezultat negativ de 6,6 milioane de euro, faţă de un profit de 4,8 milioane de euro pentru primele nouă luni din 2011. Banca a raportat credite în valoare de 574 milioane de euro la 30 septembrie 2012, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. De asemenea, banca a raportat pentru finalul lunii septembrie depozite în valoare de 245 milioane lei, în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Marfin Bank avea, la sfârşitul lui 2012, un sold al depozitelor atrase de la clienţi de 812.438.385 lei, în creştere cu peste 11% faţă de 2011, când nivelul acestora era de 731.580.574 lei. Datoriile către alte bănci erau, la finalul anului trecut, de 1,415 miliarde lei, în scădere de la 1,686 miliarde lei la sfârşitul anului 2011. Banca avea active de 2,584 miliarde lei.

Sectorul bancar cipriot a intrat în dificultăţi în special după ce a pierdut patru miliarde de euro, sau 22% din PIB-ul Ciprului, după restructurarea de anul trecut a datoriilor suverane ale Greciei. După închiderea Laiki Bank, vânzarea subsidiarelor din Grecia ale băncilor cipriote şi restructurarea Bank of Cyprus, mărimea sectorului bancar în raport cu economia cipriotă se va înjumătăţi, până la aproximativ 350% din PIB.

În Cipru, deponenţii care au mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confruntă deja cu o reducere de 37,5%, care va fi transformată în acţiuni. O altă reducere suplimentară de 22,5% depinde de capacitatea autorităţilor cipriote de a îndeplini condiţiile prevăzute în programul de asistenţă.

Ciprul a devenit a cincea ţară din cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania. Economia cipriotă, evaluată la 17 miliarde de euro, reprezintă 0,2% din Produsul Intern Brut al zonei euro

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii A8 Târgu Mureş - Iaşi -......
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...
Ford schimbă  șeful calității, după un an catastrofal
Ford schimbă șeful calității, după un an catastrofal
Ford Motor numește un nou șef de calitate, a confirmat compania miercuri, în timp ce producătorul auto lucrează pentru ...
Guvernul majorează schema de personal a Casei Naționale de Pensii cu 1.000 de posturi
Guvernul majorează schema de personal a Casei Naționale de Pensii cu 1.000 de posturi
Guvernul a modificat miercuri, prin hotărâre, HG nr.118/ 2012 privind aprobarea statutului Casei Naţionale de Pensii Publice, ...