Autoritatea de concurenţă a realizat o analiză a preţurilor carburanţilor din România, în comparaţie cu cele de pe pieţele europene, în perioada 5 ianuarie – 5 iulie 2016.
‘Sectorul comercializării cu amănuntul de carburanţi (benzină şi motorină) ocupă un loc important în economia românească, având impact direct asupra celorlalte sectoare economice, precum şi asupra consumatorilor. Caracteristicile principale ale acestui sector nu diferă foarte mult de restul ţărilor europene, structura acestuia fiind, în linii mari, de oligopol. Mai exact, cea mai mare parte a ofertei de pe această piaţă este concentrată în portofoliul unui număr restrâns de companii petroliere (OMV-Petrom, Lukoil, Rompetrol, MOL, Gazprom, SOCAR şi NIS). Pe această piaţă mai activează, de asemenea, o serie de întreprinderi neintegrate vertical, cu resurse financiare inferioare celor din prima categorie, care administrează staţii de distribuţie carburanţi’, se arată în raport.
Analiştii Consiliului Concurenţei au comparat evoluţia preţurilor cu şi fără taxe în România şi în celelalte state europene şi au ajuns la concluzia că ‘se poate aprecia că taxele pentru benzină şi motorină sunt relativ mici la nivelul României, comparativ cu cele practicate în alte state membre UE, situaţie accentuată în primul semestru din anul 2016, ca efect al reducerii TVA-ului de la 24% la 20%’.
‘În ceea ce priveşte preţurile fără taxe pentru benzină şi motorină, la data de 4 iulie 2016, se poate observa (…) faptul că, în România preţurile se situau peste nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, în timp ce preţurile cu taxe erau sub nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, ceea ce indică un nivel de taxare pentru motorină şi benzină mai mic la nivelul României, comparativ cu preţurile practicate în cadrul UE, la data de 4 iulie 2016’, se mai arată în documentul citat.
În ceea ce priveşte recomandările pentru stimularea concurenţei pe această piaţă, dar şi pentru a asigura consumatorului posibilitatea de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ, Consiliul Concurenţei consideră necesară crearea unei baze de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie şi preţurile la pompă.
‘Pentru crearea acestei baze de date, Guvernul ar trebui să emită un act normativ prin care să oblige toate întreprinderile care deţin benzinării active să furnizeze datele necesare, dar şi să transmită on-line (printr-un sistem pe bază de parolă) toate modificările efectuate la nivelul preţurilor carburanţilor, care să fie înregistrate în timp real (maxim 30 de minute de la modificare). Această bază de date trebuie să constituie elementul central al unei aplicaţii web şi/sau al unei aplicaţii mobile cu acces gratuit din partea consumatorilor, prin care aceştia pot afla care sunt cele mai apropiate (ex: 10) benzinării, localizarea geografică şi preţurile oferite de acestea (eventual, în ordine crescătoare pentru a vedea care este compania cu cel mai mic preţ). Astfel, consumatorul are posibilitatea de a alege, având la îndemână informaţii importante cu privire la oferta existenţa pe piaţă în zona geografică de interes pentru consumatorul respectiv’, au arătat autorii raportului.
Potrivit acestora, o astfel de bază de date ar fi utilă nu numai pentru consumatori, dar şi pentru Consiliul Concurenţei în exercitarea atribuţiilor de monitorizare a pieţei carburanţilor. De asemenea, accesul la această baza de date al altor instituţii (ex: Ministerul Energiei) ar putea constitui o sursă importantă de informaţii utile pentru elaborarea analizelor din activitatea specifică a acestora.
Totodată, Consiliul Concurenţei recomandă Guvernului (Ministerul Transportului) instalarea, la intrarea pe fiecare autostradă, a unor panouri de informare care să conţină următoarele date: numele companiei care deţine benzinăria, poziţia la care se află pe autostrada (ex: km 77) şi preţurile practicate la carburanţi. Şi această recomandare are rolul de mări transparenţa pe piaţă, venind în sprijinul consumatorilor prin facilitarea accesului la informaţia privind oferta existenţa pe piaţă şi alegerea celei pe care o consideră cea mai potrivită.
‘În funcţie de lungimea autostrăzii şi de cantitatea de carburant disponibilă la un moment dat, un consumator care cunoaşte toate companiile prezente pe o anumită autostradă, precum şi preţurile practicate de fiecare dintre acestea, poate lua decizia optimă cu privire la compania de la care va alimenta. De asemenea, cunoaşterea poziţiei benzinăriilor încă de la intrarea pe autostradă îi oferă consumatorului timp suficient pentru a lua cea mai bună decizie de cumpărare’, au explicat oficialii Concurenţei.
Ei susţin, de asemenea, că este necesară stimularea concurenţei manifestate pe autostrăzi. Deşi România nu dispune de un număr important de kilometri în regim de autostrăzi, acestea reprezintă o necesitate şi o prioritate la nivel naţional. Prin urmare, construcţia unor noi autostrăzi va atrage automat şi necesitatea existenţei unor benzinării care să deservească conducătorii auto ce se deplasează pe autostradă.
De asemenea, Consiliul Concurenţei recomandă analizarea de către organele competenţe a posibilităţii modificării legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice, astfel încât, în situaţia unor proceduri de licitaţii publice pentru construcţia de benzinării pe autostrăzi (indiferent dacă sunt deja construite sau nou construite), operatorii care nu au prezenţă în zona respectivă (oraşul sau segmentul de drum apropiat locaţiei pentru care se licitează), să aibă o pondere semnificativă în punctajul pe baza căruia se stabileşte câştigătorul.
Totodată, ar fi utilă şi publicarea de către Ministerul Energiei/Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu
Mediul de Afaceri a rezultatelor controalelor efectuate cu privire la calitatea carburanţilor.
În ceea ce priveşte creşterea ofertei, piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România este dominată de companii petroliere, membre ale unor grupuri internaţionale cu vastă experienţă în acest domeniu (de exemplu OMV, MOL, Lukoil), dar şi cu resurse financiare importante. Creşterea sau diversificarea ofertei de carburanţi ar putea determina reducerea preţurilor acestor produse, acest avantaj fiind în ultima instanţa în folosul consumatorilor. Însă, pentru că presiunea concurenţială asupra companiilor deja active în România să aibă acest efect, este necesară o reacţie din partea unor companii cu resurse financiare comparabile.
‘O soluţie în acest sens ar fi reprezentată de intrarea pe piaţă carburanţilor a marilor lanţuri de hiper/supermarketuri prezente în România. Această activitate nu ar fi una complet nouă pentru acestea, cu atât mai mult cu cât ele desfăşoară deja activităţi de comercializare a carburanţilor în alte state europene (ex: Franţa, Germania, Regatul Unit), având o pondere importantă în
cadrul pieţelor naţionale respective. Mai mult, lanţurile de hipermarketuri dispun deja, într-o formă sau altă, de spaţiu suficient pentru amplasarea benzinăriilor în imediată vecinătate a magazinelor de desfacere produse alimentare/nealimentare, putând astfel profita de afluxul de clienţi care pot deveni, în acelaşi timp, şi cumpărători ai carburanţilor comercializaţi’, se mai arată în raportul Consiliului Concurenţei.