Consiliul Concurenţei: Sectorul de retail din România valora aproximativ 17,2 miliarde euro, în 2012

Sectorul de retail din România valora, în 2012, circa 17,2 miliarde euro, în creştere cu 3,3% faţă de anul anterior, în timp ce numărul de salariaţi din domeniu a consemnat un salt de 12,5%, potrivit Raportului 'Mediul concurenţial românesc - evoluţii în sectoare esenţiale', elaborat de către Consiliul Concurenţei şi lansat spre dezbatere publică pe propria pagină de Internet.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 11:51
Consiliul Concurenţei: Sectorul de retail din România valora aproximativ 17,2 miliarde euro, în 2012

Astfel, retailul ajunsese să valoreze, anul trecut, aproximativ 17,2 miliarde de euro, în creştere cu 3,3% comparativ cu anul 2011, iar consumul de alimente deţine ponderea cea mai ridicată în totalul cheltuielilor de consum, acesta din urmă fiind componenta principală a Produsului Intern Brut (61%, în 2012), se notează în document.

Conform sursei citate, din analiza situaţiilor financiare ale principalilor zece retaileri din 2012, reiese faptul că aceştia aveau, la sfârşitul anului, aproximativ 50.000 de salariaţi, în creştere cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

De asemenea, sectorul de retail alimentar este caracterizat de existenţa unui număr semnificativ de concurenţi, pe lângă micii comercianţi sau cei de nivel mediu fiind enumerate lanţuri de magazine precum: Cora, Kaufland, Lidl, Billa, Carrefour, Auchan, Rewe etc.

‘Anul 2012 a fost marcat de ieşirea şi intrarea unor jucători importanţi pe piaţă (Auchan a preluat lanţul de magazine Real, Mic.ro, MiniMax şi CDER Interex au ieşit de pe piaţă), precum şi de modificări în top 5 retaileri. De asemenea, în acest an, au fost deschise peste 200 de noi magazine de tip hipermarket, supermarket sau discounter. Accentul a fost pus pe deschiderea de supermarketuri, magazine de proximitate şi magazine de tip discount’, se arată în Raportul autorităţii pentru concurenţă.

Din datele Consiliului reiese faptul că, în ultimii trei ani, acesta a autorizat şase operaţiuni de concentrare economică pe piaţa de retail alimentar, iar cu excepţia operaţiunii Auchan/Real, care a fost autorizată în urma unor angajamente comportamentale asumate de părţi, toate celelalte concentrări au fost autorizată fără condiţii.

În ciuda consolidării din ultimii ani, nivelul de concentrare a sectorului de retail a rămas unul relativ scăzut, în sensul că primii cinci retaileri cumulează o cotă de piaţă de aproximativ 30%.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...