Consiliul Concurenţei: „Tesco estimează o potenţială intrare pe piaţa din România”

Tesco, cel mai mare retailer britanic şi numărul trei pe plan internaţional, ar dori să intre în România, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei. Piaţa locală a fost luată în vizor şi de Jeronimo Martins şi BIM.
Alina Stanciu - joi, 20 mart. 2014, 12:30
Consiliul Concurenţei:

Tesco, cel mai mare retailer britanic şi al treilea la nivel mondial ar putea fi interesat de piaţa locală, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei, realizat cu scopul de a stabili impactul preluării magazinelor Plus de către retailerul german Lidl&Schwarz de la Tengelmann Warenhandelsgesellschaft KG.

Mai mult, printre numele vehiculate de oficialii Consiliului Concurenţei se numără  Jeronimo Martins, cel mai mare grup de distribuţie din Portugalia şi Polonia, dar şi BIM ( Birleşik Mağazalar), un hard discounter turc cu o reţea de 4.300 de magazine. „Sectorul de retail din România este, cel puţin la acest moment, un sector foarte dinamic. Firmele active pe această piaţa îşi extind prezenţa prin deschiderea de noi magazine în fiecare an, iar noi concurenţi (de ex. Tesco, Jeronimo, BIM), care deja activează în Europa de Est, estimează o potenţială intrare pe piaţa din România”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei.

Informaţii potrivit cărora Tesco ar intra pe piaţa locală au apărut încă din 2005, dar nu s-au concretizat până acum. Tesco operează un lanţ de peste 6.300 de magazine la nivel mondial şi are afaceri de 72,4 miliarde de lire sterline.

E simplu pentru retaileri să deschidă în România

Consiliul Concurenţei a realizat şi o analiză a barierelor la intrare sau expansiune pe care le-ar putea întâmpina concurenţii potenţiali ai Lidl şi Kaufland, cei doi retaileri ce fac parte din acelaşi grup Lidl& Schwartz. „La momentul analizei, s-a considerat că nu există bariere semnificative care să influeneze intrarea pe piaţa revelantă din România, ci dimpotrivă, această piaţă era caracterizată printr-un grad ridicat de deschidere, influenţat de mai mulţi factori. Retailerii internaţionali pot să-şi infiinteze relativ simplu magazine pe teritoriul României. Cererea populaţiei pentru comerţul modern este foarte mare, iar dezvoltarea acestei pieţe este, de asemenea, susţinută din punct de vedere politic şi economic”, se arată în raportul Consiliului Concurenţei.

Potrivit acestuia, condiţiile de intrare pe piaţa locală sunt foarte asemănătoare cu cele întâlnite în Polonia, Cehia şi Ungaria, ţinând cont mai ales de ritmul de dezvoltare a acestor state. ” Părţile susţin că pe piaţa din România vor avea loc noi intrări, aşa cum s-a întâmplat şi în Polonia, Cehia sau Ungaria”,  se arată în raport.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...