Consiliul Concurenţei va analiza piaţa serviciilor de acces la infrastructura telecom din Capitală

Consiliul Concurenţei a iniţiat, în această lună, o analiză privind piaţa serviciilor de acces la infrastrucutra de telecomunicaţii de la nivelul Capitalei, pentru a identifica poziţia şi puterea fiecărui operator relevant, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Mircea Valentin.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 16:05
Consiliul Concurenţei va analiza piaţa serviciilor de acces la infrastructura telecom din Capitală

„Este o iniţiativă internă. Vrem să clarificăm poziţia fiecărui operator care activează pe această piaţă la nivelul Capitalei. La finele acestei analize, care va se va încheia peste un an de zile, se pot aplica o serie de măsuri care să stimuleze concurenţa în acest domeniu”, a spus Valentin.

El a adăugat că eventualele propuneri de stimulare a concurenţei vor fi puse în practică de autorităţile cu competenţe în acest domeniu.

„Poate fi Guvernul, poate fi autoritatea de reglementare, poate fi Ministerul pentru Societatea Informaţională sau Primăria Capitalei”, a arătat reprezentantul Consiliului Concurenţei.

La finele lunii februarie, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Bătrîneanu, a afirmat că Netcity Telecom, companie deţinută de grupul UTI, a transformat reţeaua metropolitană de telecomunicaţii din Bucureşti într-un monopol şi, prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces, operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.

„La început, tariful de acces al unui operator la reţeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branşament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru”, a spus Bătrâneanu.

El a mai spus că, din calculele ANISP, Netcity Telecom ar trebui să solicite operatorilor care utilizează reţeaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/lună.

„Cu acest tarif, Netcity Telecom, care în urmă cu două luni a devenit şi furnizor de servicii telecom, îşi va recupera banii investiţi în acest proiect în cel mult zece ani şi, până la finalul contractului de concesiune, încheiat pe 49 de ani, va obţine un profit mai mult decât rezonabil”, a spus reprezentantul asociaţiei.

UTI Grup, deţinut de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, spune că reţelele membrilor ANSIP sunt, în mare parte, amplasate „ilegal” în spaţiul aerian sau pe faţadele clădirilor din Bucuresti.

„Dezvoltarea serviciilor menţionată de preşedintele ANISP a avut loc şi datorită dezvoltării fără precedent a reţelelor de telecomunicaţii, fără costuri de închirirere sau ocupare a domeniului public. În aceste condiţii, orice tarif pentru închirierea infrastructurii este mare pentru cei care continuă să folosească domeniul public fără a plăti taxe, în timp ce o parte a industriei a înţeles necesitatea folosirii unei infrastructuri legale”, se arată într-un răspuns transmis în februarie de Biroul de presă al UTI Grup.

De asemenea, UTI Grup susţine că, în privinţa existenţei unei situaţii de monopol a reţelei Netcity, Consiliul Concurenţei s-a pronunţat şi a indicat contrariul.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizaţie profesională neguvernamentală şi nonprofit, constituită în 2001, din iniţiativa a 12 dintre cei mai mai importanţi furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care Euroweb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES.

În prezent, organizaţia are un număr de 38 de membri cu drepturi depline şi membri asociaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...