Consiliul Concurenţei va face public raportul investigaţiei privind activitatea băncilor din 2008
„Având în vedere că a trecut o perioadă îndelungată de la momentul analizat şi interesul manifestat pentru raportul investigaţiei declanşate în 2008, precum şi pentru a combate ştirile false vehiculate în ultimul timp, am decis să-l facem public, bineînţeles cu respectarea reglementărilor privind datele cu caracter personal. Analiza cuprinsă în raport a vizat o perioadă determinată, cuprinsă între 15 şi 31 octombrie 2008, în contextul crizei financiare declanşate de falimentul băncii Lehman Brothers. Este un subiect important, este adevărat, dar îmi este greu să văd urgenţa după 11 ani de la momentul crizei”, a spus Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei respectă Parlamentul şi colaborează cu toate autorităţile, acţiunile sale fiind în slujba consumatorului român, dar declaraţiile apărute în presă în ultimul timp indică o notă politică, care nu ţine de activitatea instituţiei pe care o conduce.
„Delegaţia Consiliului Concurenţei va participa la dezbaterea privind investigaţia derulată în domeniul serviciilor financiar-bancare, finalizată în 2013, dar a solicitat o amânare având în vedere perioada lungă de timp scursă de la finalizarea acţiunii, precum şi faptul că membrii acestei delegaţii sunt angrenaţi în întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale pe cazuri profesionale importante”, a precizat Chiriţoiu.
El a adăugat că ar fi oportun ca dezbaterea să aibă loc după ce membrii comisiei parlamentare vor consulta documentul oficial, pentru a evita discuţii pe baza unor informaţii de corectitudine incertă.
„Lucrăm cu celeritate pentru înaintarea documentelor oficiale. Consiliul Concurenţei îşi va îndeplini mereu misiunea stabilită prin lege, respectiv de apărare a intereselor consumatorilor români”, a subliniat Chiriţoiu.
Şeful autorităţii de concurenţă a amintit şi faptul că, în acea perioadă, Comisia Europeană a derulat, de asemenea, o investigaţie pe această temă la nivel comunitar, însă a aplicat sancţiuni doar pentru piaţa din Marea Britanie.
„În mod sigur, Comisia Europeană ar fi sancţionat şi băncile din România, dacă ar fi existat dovezi că acestea au încălcat legea, aşa cum a procedat cu băncile din Marea Britanie. Comisia Europeană investiga, la acel moment, astfel de practici la nivel comunitar şi a amendat mai multe bănci din Marea Britanie pentru trucarea indicelui de piaţă monetară de la Londra, LIBOR, pe baza unui autodenunţ, o cerere de clemenţă, făcut de Royal Bank of Scotland (RBS). Comisia Europeană a avut la dispoziţie investigaţia noastră, a avut la dispoziţie autodenunţul Royal Bank of Scotland şi a decis sancţionarea băncilor de la Londra. Dacă RBS ar fi avut o înţelegere anticoncurenţială şi în România, ar fi recunoscut în cadrul autodenunţului”, a mai spus oficialul Concurenţei.
RBS a fost investigată şi în România, deoarece era una dintre cele zece bănci care contribuiau la realizarea ROBOR-ului la momentul 2008.
„Dacă ar fi existat dovezi că există comportamente similare la Bucureşti, atunci Comisia Europeană ar fi preluat cazul nostru şi ar fi aplicat sancţiuni şi România. Dar nu am găsit nici noi şi nu au găsit nici dânşii genul acesta de dovezi şi atunci amenda lor a fost doar pentru Marea Britanie”, a completat acesta.
Investigaţia privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială pe piaţa bancară, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate în octombrie 2008 pe piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale.