Consiliul Concurenței va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conține doar produsele de bază ale căror prețuri au fost plafonate
„Ştiţi că avem un Monitor al preţurilor la alimente foarte mare. Avem toate magazinele din ţară, cu toate produsele alimentare, deci e gigantic, şi, fiind gigantic, e foarte greu de utilizat de consumatori şi atunci am hotărât să facem şi o variantă simplificată, numai pentru produsele de bază identificate de Guvern în lege. Deci, o secţiune a monitorului în care pot fi văzute şi comparate preţurile numai la aceste produse de bază, să aveţi o variantă mai redusă, dar mai simplă şi mai uşor de utilizat a monitorului. Sper să o lansăm curând”, a afirmat Chiriţoiu, relatează Agerpres.
Potrivit acestuia, deocamdată doar jumătate dintre retaileri au furnizat datele necesare referitoare la preţuri.
„Momentan nu avem date de la toţi retailerii. Trebuie să se conecteze la sistemul nostru ca să ne livreze datele şi nu toţi au reuşit să facă acest lucru. Mai mult de jumătate ne dau deja datele, deci, în curând, o să îl facem public. Vedem, dacă nu reuşim să pornim cu toţi retailerii, dacă la unii durează prea mult să îşi adapteze sistemul conform legii, atunci o să pornim numai cu cei pe care îi avem. Destul de curând”, a explicat şeful Consiliului.
Legea nr. 63/2024 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 265 din 28 martie 2024.
Potrivit actului normativ, măsura de plafonare a adaosurilor comerciale pentru unele produse agricole şi alimentare, conform OUG 67/2023, se prelungeşte până la 31 decembrie 2024. Produsele agricole şi alimentare al căror preţ de vânzare este plafonat sunt: pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi, lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame, făină albă de grâu „000” până la 1 kg, mălai până la 1 kg, ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 l, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos până la 1 kg, smântână – 12% grăsime, unt până la 250 grame, magiun până la 350 grame.
Consiliul Concurenţei şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) organizează sâmbătă, la Sinaia, seminarul „Concurenţa în domeniul farmaceutic”.