Consiliul Concurenţei va prezenta un raport din care reiese că tarifele RCA au crescut cu până la 220% – COTAR
În aceste condiţii, COTAR solicită preşedintelui ASF să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor, agenţi economici care asigură zeci de mii de locuri de muncă „şi să nu mai manipuleze opinia publică”.
‘COTAR apreciază atitudinea Consiliului ASF care a hotărât ca societăţile de asigurare Generali, Groupama, Allianz – Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins să reanalizeze metodele actuariale şi ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA, să justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi să notifice la ASF noile tarife rezultate împreună cu notele de fundamentare şi bazele de date utilizate pentru calcule, dar de ce numai acestea?’, se subliniază în document.
Potrivit transportatorilor, orice zi de întârziere în asigurarea unui preţ acceptabil pentru asiguraţi aduce beneficii numai asigurătorului şi ASF. În aceste condiţii, transportatorii ameninţă cu noi acţiuni de protest.
‘Noi nu am văzut din comunicatul ASF şi din discuţiile purtate până acum că se doreşte dezamorsarea conflictului dintre asiguraţi şi asiguratori. În această situaţie, suntem nevoiţi să ne negociem drepturile în stradă, iar responsabilitatea blocării oraşelor a drumurilor naţionale şi judeţene revine exclusiv ASF’, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
În prezent, pe piaţa din România sunt autorizate să vândă poliţe RCA nouă companii de asigurări, şapte dintre acestea fiind obligate de ASF să recalculeze tarifele. La celelalte două, respectiv Carpatica Asig şi City insurance, ASF a anunţat că nu a finalizat controalele.