Consiliul Concurenţei vrea să elimine televiziunile private din pachetul must-carry
“Autoritatea de concurenţă consideră că acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte)”m au declarat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Potrivit acestora, acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consider strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate. Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive În acest fel, CNA va asigura, într-o manieră transparentă, respectarea criteriilor predefinite şi stipulate în caietul de sarcini, de către toţi radiodifuzorii interesaţi de obţinerea statutului must-carry.
Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.
PACHETUL ACTUAL MUST-CARRY
1. TVR 1
2. TVR 2
3. TVR 3
4. TVR NEWS
5. STUDIOUL TERITORIAL CLUJ (Judeţele CLUJ, BISTRIŢA-NĂSĂUD, SĂLAJ, BIHOR, SIBIU, MARAMUREŞ, SATU-MARE)
6. STUDIOUL TERITORIAL CRAIOVA (Judeţele OLT, VÂLCEA, GORJ, MEHEDINŢI, ARGEŞ, DOLJ, TELEORMAN)
7. STUDIOUL TERITORIAL IAŞI (Judeţele IAŞI, VASLUI, NEAMŢ, VRANCEA, GALAŢI, BOTOŞANI, SUCEAVA, BACĂU)
8. STUDIOUL TERITORIAL TÂRGU MUREŞ (Judeţele MUREŞ, ALBA, BRAŞOV, HARGHITA, COVASNA)
9. STUDIOUL TERITORIAL TIMIŞOARA (Judeţele TIMIŞ, ARAD, HUNEDOARA, CARAŞ-SEVERIN)
10. TV5
11 INEDIT TV
12. ANTENA 1
13. KANAL D
14. ANTENA 3
15. PRIMA TV
16. REALITATEA TV
17. NAŢIONAL TV
18. B1 Tv
19. ROMÂNIA TV
20. ANTENA STARS
21. FAVORIT TV
22. TARAF TV
23. KISS TV
24. EUFORIA TV
25. GSP-TV
26. NAŢIONAL 24 PLUS
27. U TV
28. MUSIC CHANNEL
29. NEPTUN TV
30. NAŞUL TV
31. TRANSILVANIA LIVE
32. LOOK TV
33. H!T MUSIC CHANNEL
34. TV H 2.0
“Dacă operatorii DTH s-ar supune reglementării must-carry, primele defavorizate ar fi posturile TV. Anumite posturi TV. Chiar dacă pe cablu erau libere la retransmisie, unele canale mari percepeau sume de la operatorii de DTH pentru a fi difuzate, invocând tocmai această diferenţă între cablu şi DTH. La operatorul DTH, o astfel de reglementare ar reduce costurile”, a declarat Petrişor Obae, analist media şi editor al paginademedia.ro.