Consiliul de Administraţie al CN Aeroporturi Bucureşti, înlocuit cu un Consiliu interimar

Economica.net
29 05. 2014
aeroport_avion_39705400_62034600_69023300

‘Consiliul de Administraţie a fost schimbat. Deocamdată, este un consiliu interimar. Aşteptăm să fie numit şi un director interimar. Încă nu ştim care sunt noii membri, dar unul dintre aceştia ar fi Cătălin Radu, directorul Aviaţiei Civile’, au spus sursele citate.

Într-o declaraţie de presă remisă AGERPRES, Franklin Templeton Investment Management Limited UK Bucharest Branch, în calitatea sa de unic administrator şi manager de fond al Fondului Proprietatea, se declară ‘profund dezamăgit’ de decizia luată joi de Adunarea Generală a Acţionarilor, care a avut loc la CN Aeroporturi Bucureşti, prin care întregul Consiliu de Administraţie al companiei a fost demis şi înlocuit cu un nou Consiliu interimar.

Potrivit sursei citate, acest Consiliu interimar a fost selectat fără a avea în vedere prevederile OUG 109/2011.

‘Mai mult, această schimbare vine în condiţiile în care rezultatele raportate de companie în 2013 sunt foarte încurajatoare, profitul net crescând cu 35,5%, la 71,96 milioane de lei şi traficul de pasageri începând să arate semne de accelerare în urma introducerii unor rute noi în a doua jumătate a anului 2013. Mai mult, există dovezi clare care arată că această adunare a acţionarilor a avut loc fără a se respecta prevederile legale în ceea ce priveşte convocarea şi cerinţele de cvorum, aşa cum sunt acestea reglementate prin art. 117 şi 121 din Legea nr. 31/1990, urmând să analizăm cu atenţie implicaţiile legale ale acestor fapte’, se menţionează în comunicatul managerului Fondului Proprietatea.

În opinia acestuia, o schimbare atât de rapidă şi completă a conducerii, în special având în vedere posibilitatea nerespectării prevederilor OUG 109/2011 şi ale Legii nr. 31/1990, ar putea avea efecte negative ‘asupra performanţei financiare a CN Aeroporturi Bucureşti şi asupra credibilităţii Guvernului în ceea ce priveşte eforturile acestuia pentru a îmbunătăţi implementarea standardelor adecvate de guvernanţă corporativă în companiile de stat’.

Membrii fostului Consiliu de Administraţie erau Radu Merica – preşedinte CA, Liviu Radu – membru, directorul general al CNAB, Marius Bodea-membru, Bogdan Gaurean – membru şi Adrian Cighi – membru.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a înregistrat, în primele trei luni ale acestui an, un profit brut de aproximativ 21,5 milioane lei, de 2,7 ori mai mare faţă de cel aferent primului trimestru din 2013. şi a raportat o majorare de 7% a veniturilor, potrivit unui comunicat al CNAB remis, pe 28 aprilie, AGERPRES.

În trimestrul I 2014, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu, traficul aerian a depăşit 1,5 milioane de pasageri, atingând nivelul record de 1.566.992 pasageri, cu 4,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creându-se astfel premisele atingerii pragului de 8 milioane de pasageri în întreg anul 2014. De asemenea, CNAB a înregistrat, pentru prima dată în ultimii ani, şi o creştere a numărului de mişcări aeronave (decolări şi aterizări), în luna martie 2014 numărul mişcărilor de aeronave fiind de 7.643, cu aproximativ 1,8% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea la data de 5 februarie 2010 şi asigură coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi ale Capitalei. CNAB a fost înfiinţată prin fuziunea societăţilor care gestionau aeroporturile bucureştene: Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu.