“Apreciem faptul că investițiile în distribuția de energie electrică reprezintă o prioritate pentru Grupul Electrica, dovadă fiind suma aprobată de către Consiliul de Administrație pentru realizarea planului de investiții asumat de către DEER. Obiectivul nostru strategic este să realizăm investițiile necesare pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de distribuție. Ne-am îndeplinit și chiar depășit planul de investiții asumat pentru anul 2023, iar angajamentul nostru ferm este să punem în aplicare un program foarte ambițios de investiții și în 2024 și să continuăm, pe aceeași linie, în următorii ani.
Pentru noi, distribuitorii de energie electrică, tranziția energetică înseamnă, în primul rând, rețele inteligente – automatizare, digitalizare, inteligență artificială, drone, roboți, integrarea tehnologiilor inovatoare într-o etapă în care rețelele de distribuție se transformă în sisteme de distribuție, în rețele active și participative. Tranziția energetică înseamnă, de asemenea, investiții masive pentru racordarea prosumatorilor, pentru stațiile de încărcare a vehiculelor electrice, înseamnă eficiență energetică prin măsurarea în timp real a energiei folosind sisteme de măsurare inteligentă. Iar investițiile pe care le facem, digitalizarea, tehnologiile inovative pe care ne străduim să le implementăm reprezintă nu numai viitorul, ci obligația pe care ne-am asumat-o pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție. Misiunea noastră, la DEER, este să aducem viitorul în prezent”, a declarat Mihaela Rodica Suciu, director general DEER.
DEER și-a planificat investiții totale de circa 100 de milioane de euro, anual, din surse proprii, din tarifele de distribuție, dar și finanțări importante din alte surse, pentru modernizarea rețelelor și transformarea acestora în rețele inteligente. Unul dintre obiectivele strategice asumate și îndeplinite de către companie este de a crește substanțial nivelul de accesare a fondurilor nermabursabile pentru lucrările de investiții.
Până în prezent, DEER are semnate 13 contracte de finanțare, în valoare de 333 de milioane de euro, din care 259 de milioane de euro valoare nerambursabilă, pentru investiții în modernizarea și dezvoltarea rețelei, digitalizare și eficientizarea proceselor de business, cu scopul de a oferi utilizatorilor servicii de înaltă calitate.