AGA este programată pentru 19 noiembrie, potrivit unui raport publicat pe site-ul bursei de la Sibiu.
Consiliul de Administraţie al Sibex este format din cinci membri, iar în prezent, din vechea formulă mai sunt în funcţie Miclăuş, numit miercuri preşedinte CA, şi vicepreşedintele CA Dan Simionescu (reprezentantul SIF Transilvania). În consiliu sunt şi doi administratori provizorii, avocatul Gabriel Biriş şi brokerul Iancu Stavrositu, iar un loc este vacant.
Din vechiul Consiliu de Administraţie au demisionat reprezentantul SIF Muntenia Gabriel Filimon (în 18 septembrie) şi Alexandru Găitan (la 1 octombrie).
Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM. El nu mai poate fi contactat de peste zece zile.
Potrivit noului preşedinte CA al Sibex, înlocuirea nu are legătură cu informaţiile apărute în piaţa de capital că Sima ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă pe care el o deţinea.
Firma WBS Holding este deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Până anul trecut Sima a fost acţionar la WBS România, firmă de brokeraj supravegheată de CNVM. El a vândut anul trecut acţiunile la WBS România pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.
O altă ipoteză vehiculată în piaţa de capital referitoare la dispariţia lui Sima este că el ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.
Printre clienţii lui Sima se regăseşte şi fostul ministrul al Finanţelor Daniel Dăianu.
Convocarea AGA a fost cerută de doi acţionari ai Sibex în 24 septembrie, la două zile după ce Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amânat AGA în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie. Atunci, Comisia a solicitat clarificări după ce trei administratori ai bursei au anunţat noaptea, cu câteva ore înainte de AGA, că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acţionează concertat.
Atunci, drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi SSIF Broker urmau să fie limitate la 5%, faţă de 20% cât deţin împreună. Decizia administratorilor Sibex a fost bazată pe faptul că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker se regăsesc împreună în acţionariatul mai multor companii, printre care şi companii listate.
CNVM l-a amendat joi pe Cristian Sima cu suma de 10.000 de lei pentru că în luna septembrie, când ocupa funcţia de director general al Sibex şi preşedinte CA, a limitat împreună cu Miclăuş şi Găitan drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi ale SSIF Broker în AGA. Miclăuş şi Găitan au fost şi ei amendaţi tot cu câte 10.000 de lei.