Consiliul de Afaceri Româno-American: Investitorii vor stabilitate, transparenţă, predictibilitate

Economica.net
09 11. 2012
bani__oameni_de_afaceri__dolari__93817000_74545800

„Orice companie americană, dacă vrea să intre într-o nouă ţară, fie că e vorba de Canada sau România, urmăreşte să i se ofere patru paşi simpli: stabilitate, transparenţă, eficienţă şi predictibilitate. Acesta e mesajul pe care l-am transmis şi ieri în întâlnirile cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, că trebuie îndepliniţi toţi aceşti paşi”, a afirmat Stewart, la Bucharest Economic Forum, organizat de Institutul Aspen.

De asemenea, el a punctat că România trebuie să înţeleagă că este în concurenţă cu alte ţări pentru atragerea de investiţii, ceea ce înseamnă că trebuie să ofere un mediu de afaceri cât mai prietenos.

„Sunt şi multe lucruri pozitive în România: creşterea PIB este relativ pozitivă faţă de restul UE, sistemul de taxe, statutul de membru UE, forţa de muncă pregătită şi inovatoare, alianţa strategică cu SUA, evident că şi acestea contează, voinţa de a face afaceri împreună, dar există şi aceste patru provocări despre care am vorbit cu Guvernul. (…) Companiile americane au capital, dar afacerea este afacere, capitalul este laş, nu se duce într-o ţară riscantă, instabilă şi periculoasă, ci într-un loc unde e frumos, cald şi confortabil. Asta vor aceşti oameni”, a spus preşedintele AMRO.

Potrivit acestuia, şi infrastructura este o problemă care trebuie abordată pragmatic şi rezolvată, deşi unii văd acest subiect şi ca o oportunitate, nu numai o provocare.

El a arătat că atât premierul, cât şi şeful statului l-au întrebat când va fi următoarea mare investiţie americană de peste un miliard de dolari şi i-au cerut să le prezinte o listă cu probleme, însă trebuie înţeles că astfel de investiţii de calibru nu sunt atât de dese şi este la fel de important să se creeze condiţii de creştere pentru companiile americane care deja sunt în România.

„Investiţiile de miliarde de dolari (…) nu se întâmplă atât de des, mai important este dacă acele companii care sunt deja în România îşi dezvoltă afacerile, înfiinţează noi locuri de muncă şi dacă Guvernul le ajută să treacă peste obstacolele pentru creşterea lor. Asta înseamnă să avem succes şi o bună relaţie. Întrebarea este dacă mediul de aici le permite să crească, începe şi asta să se întâmple şi vrem să ne asigurăm că va continua”, a spus Stewart.

Oportunităţi de creştere pentru afacerile firmelor americane sunt foarte multe în România, în domenii ca agricultura, sănătatea, apărarea, producţia industrială, finanţele, precum şi în domeniul energetic, care oferă posibilităţi de exploatare a resurselor din Marea Neagră, a energiei solare, gazelor de şist, dar şi pentru infrastructura de tranzit energetic, a spus el.

Totodată, preşedintele AMRO a arătat că multe dintre companiile americane prezente în România văd oportunităţi nu numai în ţara noastră şi vor să îşi extindă activităţile în regiunile din vecinătate, iar astfel România poate deveni un hub, o bază pentru această dezvoltare.

Stewart conduce o delegaţie AMRO venită în aceste zile la Bucureşti, din aceasta făcând parte reprezentanţi ai opt companii multinaţionale americane. Printre companiile membre ale Consiliului de Afaceri Româno-American, înfiinţat ca asociaţie non-profit în ianuarie 2012, se numără Chevron, ExxonMobil, Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Eli Lilly, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods şi Timken.

Eric Stewart este şi preşedintele unor consilii de afaceri similare din SUA cu Polonia şi Turkmenistan. În perioada 2003-2008 el a lucrat ca adjunct al şefului Departamentul de Comerţ al SUA, fiind responsabil pentru zona Europa şi Eurasia, coordonând politicile activităţilor americane de comerţ, investiţii şi convergenţă cu 50 de ţări din zonă.