Iniţiată de Statele Unite, această poziţie unanimă foarte rară a Consiliului de Securitate cu privire la un subiect care priveşte Israelul reclamă, de asemenea, „o anchetă imediată, amănunţită, transparentă şi imparţială” asupra acestei crime. Ea a subliniat „necesitatea de a garanta tragerea la răspundere” a autorului sau autorilor săi, potrivit textului obţinut de AFP.
Potrivit unor diplomaţi sub protecţia anonimatului, negocierile care au condus la aprobarea textului au fost deosebit de „grele”.
China a obţinut de la Statele Unite eliminarea paragrafelor care denunţau abuzurile comise împotriva media în lume şi apărau libertatea şi protecţia lor în cursul acoperirii unor operaţiuni militare, potrivit surselor diplomatice şi diferitelor versiuni ale declaraţiei obţinute de AFP de-a lungul discuţiilor.
Textul adoptat se mărgineşte la a reaminti că „jurnaliştii ar trebui protejaţi ca civili”. El nu menţionează ciocnirile care au avut loc vineri între poliţia israeliană şi palestinieni cu ocazia funeraliilor jurnalistei.
Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri dimineaţă un glonţ în cap în timp ce relata despre confruntările dintre armata israeliană şi palestinieni în sectorul Jenin, în nordul Cisiordaniei.
Guvernul israelian a indicat iniţial spre un tir palestinian, dar oficiali au spus de asemenea că nu exclud ca jurnalista să fi fost ucisă de un foc israelian. Autoritatea Palestiniană, canalul Al Jazeera şi guvernul Qatarului au acuzat armata israeliană că a ucis-o.
Sursa foto: Aljazeera.com