Consiliul de Securitate al ONU condamnă violenţele din Libia şi Egipt
Într-o declaraţie, cele 15 ţări membre ale Consiliului au apreciat că aceste acte sunt „nejustificabile indiferent care ar fi motivele lor, autorii lor” şi circumstanţele.
Acestea au reafirmat „principiul fundamental de inviolabilitate a sediilor diplomatice şi consulare” precum şi „obligaţia pentru guvernele gazdă” de a proteja sediile şi agenţii diplomatici şi consulari, în termenii convenţiei de la Viena.
Cele 15 state au „subliniat, de asemenea, angajamentul durabil al comunităţii internaţionale de a susţine tranziţia Libiei către o democraţie paşnică şi prosperă”.
Într-o declaraţie separată, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a „condamnat acest atac (de la Benghazi) în termenii cei mai fermi”, declarându-se „profund întristat” de moartea a patru diplomaţi americani şi a unor „angajaţi libieni ai consulatului”.
„Naţiunile Unite se opun oricărei forme de calomnie împotriva unei religii, dar nimic nu justifică actele de violenţe care au avut loc la Benghazi”, adaugă comunicatul lui Ban.
Secretarul general „le-a amintit autorităţilor libiene obligaţiile lor de a proteja sediile şi personalul diplomatic”. Ban „întâmpină cu satisfacţie declaraţiile autorităţilor libiene, care au afirmat că vor urmări în justiţie responsabilii” atacului.
Ambasadorul american în Libia, Christopher Stevens, şi trei funcţionari americani au fost ucişi marţi seara în atacul asupra consulatului din Benghazi, în estul Libiei, de către bărbaţi înarmaţi care protestau faţă de un film considerat insultător pentru Islam.
Cu câteva ore înainte, mii de egipteni, majoritatea salafişti, au manifestat în faţa ambasadei americane din Cairo pentru a denunţa acest film, câţiva dintre ei smulgând drapelul american pentru a-l înlocui cu unul islamic.