‘La orice ameninţare se va găsi întotdeauna un răspuns’, a declarat Lukianov, fără a face alte precizări, în ajunul unei reuniuni internaţionale pe subiecte de securitate ce se va desfăşura în perioada 24-25 mai la Groznâi.
Inaugurarea, în 11 mai, a scutului antirachetă la Deveselu (România) şi începerea construcţiei unei baze similare antirachetă în Polonia a provocat o serie de declaraţii din partea Moscovei. La două zile după inaugurare, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că desfăşurarea de elemente ale sistemului antirachetă american în România complică situaţia internaţională în jurul Rusiei şi a atenţionat că Moscova îşi modifică în permanenţă planurile în ceea ce priveşte construcţia forţelor sale armate în funcţie de schimbările pe care le înregistrează situaţia internaţională.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, susţinute la Moscova, Evgheni Lukianov şi-a exprimat convingerea că posibila aderare a Muntenegrului la NATO nu va spori potenţialul militar al Alianţei şi nu va constitui o ameninţare directă la adresa Federaţiei Ruse.
‘Aceasta este treaba lor, alegerea lor. Cum vor decide, aşa va fi. Dacă ei consideră că aceasta (aderarea la NATO) este în favoarea securităţii lor naţionale, înseamnă că aşa este’, a spus Lukianov.
Totodată, potrivit Interfax, Lukianov a atenţionat că nici aderarea Muntenegrului la NATO nu va rămâne fără o reacţie din partea Federaţiei Ruse.
În data de 19 mai, statele membre ale NATO au semnat un protocol privind aderarea Muntenegrului la NATO. Acum, Muntenegru va lua parte în calitate de observator la reuniunile organizaţiei. După ce toate statele membre ale Alianţei vor ratifica acest protocol, Muntenegru va deveni cel de-al 29-lea membru al Alianţei.