În ultima rundă de investiţii din cadrul acestui proiect-pilot, au fost selectate 58 de tehnologii noi de mare impact. Este cel mai mare buget (191 milioane EUR), cel mai mare număr de proiecte selectate (58) şi cel mai mare număr de candidaturi (902) pentru acest tip de finanţare, ceea ce contribuie la transformarea ideilor de cercetare cu riscuri şi cu impact ridicate în tehnologii noi. Printre ideile sprijinite în cadrul acestei runde se numără un concept cu totul nou privind transformarea căldurii reziduale de calitate inferioară în energie electrică şi roboţi comestibili şi alimente robotizate care ar putea furniza nutriţie vitală oamenilor şi animalelor în situaţii de urgenţă.
”Gama de idei complet noi primite pentru proiectul Pathfinder al CEI prezintă inovaţiile incredibile care necesită sprijin din partea UE. Investiţiile în cercetare şi inovare înseamnă că putem sprijini mult mai multe dintre aceste tehnologii care urmează încă să fie descoperite şi cercetători şi antreprenori vizionari, făcând astfel ca Europa să devină mai competitivă şi garantând faptul că aceasta va conduce următorul val de inovare”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.
Ţările din care provin cele mai multe proiecte selectate sunt Germania, Italia, Spania, Franţa şi Elveţia, aproape 30 % dintre ele fiind conduse de cercetători femei; 26 % dintre proiecte au fost clasificate drept „tehnologii ecologice” menite să sprijine obiectivele pactului verde european.
Pe lângă o parte din bugetul de 191 de milioane de euro, proiectele selectate vor primi şi acces la servicii de asistenţă şi îndrumare pentru accelerarea dezvoltării întreprinderilor. În urma succesului fazei-pilot a CEI (2018-20), se preconizează că un Consiliu European pentru Inovare cu funcţii depline va fi lansat la începutul anului viitor în cadrul programului Orizont Europa, noul program de cercetare şi inovare al UE, cu finanţare sporită pentru tehnologiile inovatoare.