Potrivit unui comunicat al CoE care include un link către copia electronică a documentului, scrisoarea lui Thorbjorn Jagland a fost trimisă premierului Cioloş la 29 aprilie, dar a fost publicată abia vineri pe site-ul organizaţiei paneuropene.
„Vă scriu în legătură cu cazul televiziunii române publice, care face obiectul primei alerte privitoare la România depuse pe Platforma pentru promovarea şi siguranţa jurnaliştilor şi protecţia jurnalismului”, scrie secretarul general al CoE, anexând linkul cu alerta la care face referire.
„Cred că este important să vă asiguraţi că viitoarea reformă a televiziunii publice din România include măsurile de siguranţă necesare pentru a-i asigura independenţa şi stabilitatea şi ca aceste măsuri să fie pe deplin legiferate şi aplicate în practică. Ar fi foarte important să luaţi în considerare diversificarea surselor de finanţare a televiziunii publice pentru a susţine şi promova acest serviciu public şi a asigura mecanismele adecvate pentru ca acesta să poată fi tras la răspundere, în conformitate cu principiile stipulate în articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”, mai scrie Thorbjorn Jagland în scrisoarea adresată lui Dacian Cioloş.
„Sunt sigur că sunteţi de acord că o finanţare adecvată este unul dintre principalii factori în asigurarea independenţei televiziunii publice. În numele Consiliului Europei, sunt gata să vă ofer orice expertiză de care aţi putea avea nevoie în domeniu”, îşi încheie scrisoarea înaltul oficial european.
În alerta depusă la 15 martie se menţionează că TVR riscă să intre într-un colaps financiar provocat de un management haotic şi de decizia guvernului de a îngheţa taxa TV la nivelul din 2003, care este în prezent de 4 lei, cea mai scăzută din Europa. Un pachet de amendamente propuse la Legea de funcţionare a TVR, care au fost anunţate de mai mulţi politicieni, va permite ca TVR să intre în insolvenţă, se mai menţionează pe pagina dedicată alertelor media a site-ului Consiliului Europei.
Uniunea jurnaliştilor MediaSind se teme că procedura ar putea legitima controlul guvernului asupra televiziunii publice. MediaSind face apel la autorităţile române să protejeze televiziunea publică de amestecul politicului, inclusiv prin abţinerea de la restricţii privind finanţarea TVR, se precizează pe pagina CoE pe care este publicată alerta trimisă de trei asociaţii internaţionale ale jurnaliştilor