Consiliul Fiscal cere Guvernului să facă publice măsurile prin care vrea să majoreze încasările CASS

Consiliul Fiscal solicită Guvernului mai multă transparenţă privind măsurile discreţionare de politică fiscal-bugetară pe care intenţionează să le adopte, în special cele subânţelese din creşterea veniturilor din contribuţiile de asigurări de sănătate prevăzută de noua strategie fiscal-bugetară.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 13:06
Consiliul Fiscal cere Guvernului să facă publice măsurile prin care vrea să majoreze încasările CASS

În opinia privind strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2013-2015, publicată recent de Ministerul Finanţelor, Consiliul Fiscal apreciază că dinamica proiectată pentru veniturile din contribuţii sociale pare a fi inconsistentă cu scenariul avut în vedere pentru dinamica câştigurilor salariale şi a numărului de salariaţi (care ar justifica o creştere de circa 7% a veniturilor din contribuţii sociale caeteris paribus).

Mai mult, raportul aminteşte că orice ţintă de încasări trebuie să ţină seama de faptul că aceste venituri sunt afectate de impactul nefavorabil al hotărârii recente a Curţii Constituţionale cu privire la modul de calcul al contribuţiilor de asigurări de sănătate aferente veniturilor din pensii (circa 1,1 miliarde lei la nivelul unui an întreg, din care 75% în 2012 şi restul în 2013), la care se adaugă decizia recentă a restituirii în 16 tranşe a diferenţei dintre contribuţiile reţinute în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012 în baza metodologiei declarate neconstituţionale şi cele calculate conform noii metodologii (în cuantum de circa 1,5 miliarde de lei, din care 7 tranşe în 2012 şi 9 tranşe în 2013), reflectate drept venituri negative.

„În pofida elementelor de mai sus, veniturile din contribuţii sociale sunt proiectate în SFB a creşte în 2013 cu 9,7%, respectiv cu 0,2 puncte procentuale din PIB, în principal pe seama unei creşteri nominale la nivelul categoriei direct afectate de măsurile discreţionare cu impact nefavorabil din 2012 – contribuţii la Fondul special pentru asigurări sociale de sănătate – cu 12,1%. În opinia Consiliului Fiscal, o astfel de dinamică nu poate fi explicabilă în absenţa unor măsuri discreţionare care, din păcate, nu sunt precizate în textul strategiei”, se arată în opinie.

Cu alte cuvinte, Consiliul Fiscal spune că Executivul se gândeşte la majorarea unor cotelor aplicate la contribuţiile de asigurări sociale sau la identificarea unor noi surse care să fie virate la acest fond, măsuri pe care însă nu doreşte să le facă publice.

De altfel, Consiliul Fiscal apreciază ca fiind optimistă traiectoria prognozată pe termen mediu a veniturilor fiscale şi a celor din contribuţii sociale, cu precădere a celor aferente anului 2013, în condiţiile în care, în cazul majorităţii categoriilor de venituri fiscale, variaţiile nominale proiectate sunt superioare celor ale bazelor macroeconomice relevante.

Chiar dacă o astfel de dinamică ar putea fi explicată prin materializarea eforturilor de combatere a evaziunii fiscale, Consiliul Fiscal consideră relativ riscant ca impactul acestora să fie luat în calcul ex-ante, fiind recomandabilă o încorporare ex-post, pe măsură ce eforturile de îmbunătăţire a colectării se concretizează.

„În acest context, Consiliul Fiscal reiterează recomandările anterioare referitoare la respectarea principiului transparenţei statuat de art. 4 al Legii nr. 69/2010, fiind necesară în acest sens o prezentare mai detaliată a bazelor macroeconomice şi a elasticităţilor considerate pentru fiecare categorie de venituri, precum şi a impactului măsurilor discreţionare ce afectează proiecţiile”, se arată în opinia Consiliului.

Raportul critică şi ambiguitatea din strategia fiscal-bugetară în ceea ce priveşte măsurile legislative ce se intenţionează a fi adoptate pe orizontul de aplicabilitate al strategiei, în textul acesteia fiind incluse două paragrafe: „analiza sistemului de impunere a veniturilor persoanelor fizice şi a oportunităţii de modificare a acestuia pentru asigurarea respectării principiului echităţii, sarcina fiscală a fiecărui contribuabil fiind stabilită în funcţie de capacitatea să contributivă”, precum şi „analiza oportunităţii stabilirii unor cote de TVA care să reducă tendinţa de evaziune fiscală şi să menţină puterea de cumpărare a populaţiei cu venituri reduse”.

„În ambele cazuri, textul strategiei fiscl-bugetare nu precizează care sunt măsurile concrete avute în vedere în acest sens şi nici nu cuantifică impactul acestora. În condiţiile în care strategia fiscal-bugetară ar trebui să fie instrumentul esenţial pentru a asigura coerenţa şi predictibilitatea politicii fiscale pe termen mediu, Consiliul fiscal consideră că o definire riguroasă a parametrilor care vor afecta nivelul veniturilor bugetare în orizontul de timp de referinţă ar fi necesară, în pofida mandatului legal limitat al actualului guvern şi al incertitudinilor privind configuraţia politică ce va rezulta în urma alegerilor parlamentare programate pentru finele acestui an”, arată raportul Consiliului Fiscal.

În privinţa cheltuielilor bugetare, traiectoria de reducere a nivelului acestora exprimat ca pondere în PIB (exclusiv impactul absorbţiei programate de fonduri europene post-aderare) este explicată în principal de dinamica categoriei asistenţă socială, ca rezultat al aplicării în anii următori a noii scheme de indexare a pensiilor (inflaţia medie din anul anterior plus jumătate din creşterea salarială reală înregistrată în aceeaşi perioadă), la care se adaugă substituţia programată a finanţării cheltuielilor de capital din resurse proprii cu finanţări din fonduri europene.

Consiliul apreciază că un plus de transparenţă este recomandabil şi în cazul fundamentării dinamicii cheltuielilor de personal, în condiţiile în care, cu excepţia referirilor la majorările salariale din anul curent şi a aplicării în continuare a regulii de înlocuire parţială a ieşirilor din sistem, strategia nu precizează în mod explicit ipotezele pe termen mediu luate în calcul pentru salariul mediu şi numărul mediu de salariaţi din sectorul bugetar.

„Consiliul Fiscal apreciază că balanţa riscurilor în ceea ce priveşte politica fiscal-bugetară în anii următori înclină mai degrabă pe partea negativă (un deficit bugetar mai mare decât cel proiectat). În acest context, în opinia Consiliului Fiscal, SFB 2013-2015 ar trebui să conţină un capitol separat care să evalueze riscurile care pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici şi bugetari, precum şi eventualele măsuri avute în vedere în ipoteza în care aceste riscuri se materializează, mai ales având în vedere recentele evoluţii de pe pieţele financiare internaţionale”, concluzionează raportul.

În linie cu recomandările anterioare, Consiliul fiscal insistă în ceea ce priveşte necesitatea unei prezentări transparente a ipotezelor ce fundamentează traiectoria agregatelor fiscal-bugetare, în special în ceea ce priveşte cuantificarea explicită a impactului măsurilor discreţionare ce le afectează.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care își propune să sprijine activitatea Guvernului și a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare și derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Consiliul Fiscal are printre atribuţii publicarea unui raport anual care să analizeze derularea politicii fiscal-bugetare din anul precedent faţă de cea aprobată prin strategia fiscal-bugetară şi bugetul anual, să evalueze tendinţele macroeconomice şi bugetare cuprinse în strategia fiscal-bugetară şi în bugetul anual precum şi obiectivele, ţintele şi indicatorii stabiliţi prin strategia fiscal-bugetară şi prin bugetul anual.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ceea ce înseamnă că nu pot fi preluate fără aprobarea specială a......
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Mario Iorgulescu, condamnat de 8 ani și 8 luni de închisoare de Curtea de Apel București. Decizia este definitivă
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat miercuri pe Mario Iorgulescu la opt ani şi opt luni închisoare cu executare pentru ...