‘Creşterea economiei ascunse are mai multe aspecte. Un aspect esenţial este reglementarea pe piaţa muncii. Dacă ne uităm la salariul minim în România o să vedem că deşi nivelul de la care pornisem în 2013, de exemplu, era unul destul de mic faţă de media pe economie, creşterile succesive foarte agresive de salariu minim pe ultimii ani şi cele intenţionate pentru anul următor pot crea o problemă, în primul rând, de competitivitate. Dacă ne uităm în momentul de faţă ne aflăm pe la 42% – 43%, iar cu creşterea intenţionată la 1.200 de lei de anul viitor, probabil că vom fi pe la 50%, creştere care ne poziţionează în topul clasamentului european alături de ţări precum Grecia şi Slovenia. Deja se instalează prea mult povara salariului minim. Este adevărat că salariul minim nu este prea mare, dar tot la fel de adevărat este că salariul mediu este foarte mic’, a mai spus Ionuţ Dumitru.
Camera de Comerţ şi Industrie a României a organizat, marţi, conferinţa ‘România clandestină: De la problemele de piaţă ale producătorilor, la riscurile consumatorilor’.
Cu acest prilej, reprezentanţii patronatelor din mai multe sectoare ale economiei au atras atenţia asupra gradului ridicat de evaziune fiscală care există. În industria băuturilor alcoolice, de exemplu, evaziunea fiscală trece de 90%.
scrie Agerpres