Consiliul fiscal estimează un deficit bugetar de 3% din PIB anul viitor, fără creşterea salariilor cu 10% – raport

Economica.net
17 11. 2015
calcul_bani_taxe_567876543_93147900

‘Estimările Consiliului fiscal indică un deficit efectiv în imediata vecinătate a nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru anul 2016 (fără a lua în considerare însă şi decizia recentă de majorare a salariilor la nivelul întregului aparat bugetar cu 10% începând cu 1 decembrie care va determina probabil depăşirea acestui prag) şi semnificativ peste 3% în 2017, iar evoluţiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugerează de asemenea reversarea progreselor realizate până în prezent în ceea ce priveşte consolidarea fiscală. În plus, deteriorarea estimată a poziţiei bugetare structurale este superioară celei consemnate de soldul efectiv în contextul în care este aşteptată o majorare a output gap-ului’, informează raportul.

În opinia Consiliului fiscal, implementarea prevederilor noului Cod Fiscal este de natură să antreneze o deviaţie considerabilă şi permanentă de la obiectivele ce decurg atât din tratatele europene al căror semnatar este România (Pactul de Creştere şi Stabilitate şi Compactul Fiscal), cât şi din legislaţia naţională relevantă (Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010), scrie Agerpres.

‘Proiecţiile actualizate, ce încorporează cele mai recente informaţii cu privire la contextul macroeconomic, setul măsurilor de politică fiscal-bugetară adoptate şi execuţia bugetară la zi, indică un nivel de circa 2,9% din PIB atât pentru deficitul bugetar efectiv, cât şi pentru cel structural la nivelul anului 2016, şi aceasta în ipoteza unor reduceri compensatorii de investiţii publice (de circa 0,3% din PIB) şi a prevalenţei moderaţiei în politica salarială în sectorul public. Riscul de reintrare a ţării în procedură de deficit excesiv apare drept semnificativ, în condiţiile în care pentru anul 2017 proiecţiile indică un nivel de 3,5% din PIB în cazul deficitului efectiv şi 3,7% din PIB în cazul deficitului structural’, arată raportul Consiliului.

Potrivit raportului, atât veniturile, cât mai ales cheltuielile bugetare se situau la finele lunii iunie 2015 sub programul semestrial aferent formei iniţiale a bugetului general consolidat.

‘Astfel, veniturile totale ale BGC (bugetului general consolidat n.r.) sunt inferioare sumei programate cu circa 2,82 miliarde lei (cu un grad de realizare de 97,5% faţă de program), iar cheltuielile cu aproximativ 20 miliarde lei (doar 84,7% realizare faţă de program). Această evoluţie reprezintă rezultatul acţiunii cumulate a mai multor factori. Un prim element care trebuie menţionat este legat de faptul că în programarea bugetară aferentă anului 2015, spre deosebire de anii precedenţi, deficitul bugetar pe întreg anul urma să fie atins încă de la finele primului semestru, intenţionându-se renunţarea la practica din anii anteriori de a efectua cheltuielile, mai ales cele de investiţii, preponderent în ultimul trimestru al anului. Pe cale de consecinţă, o parte importantă din cheltuieli a fost programată pentru prima jumătate a anului, iar nematerializarea potrivit planificării iniţiale reprezintă principal factor care explică ecartul semnificativ al soldului bugetar faţă de nivelul ţintit pentru finele semestrului I’, informează Consiliul fiscal.

Documentul precizează că în ceea ce priveşte veniturile bugetare, nerealizarea a fost cauzată exclusiv de o performanţă mult sub aşteptări a sumelor primite de la UE pentru exerciţiul financiar 2007-2013 (-6,5 miliarde lei faţă de program) în timp ce veniturile curente, respectiv cele legate direct de evoluţia economiei, au înregistrat ritmuri de creştere superioare celor programate, depăşirea programului semestrial în cazul acestora din urmă fiind de 3,35 miliarde de lei.

‘Mai precis, încasări superioare ţintelor semestriale au fost înregistrate în principal la nivelul TVA (+2,57 miliarde lei), impozitului pe salarii şi venit (+552,8 milioane lei), impozitului pe profit (+487 milioane lei) şi contribuţiilor de asigurări sociale (+202 milioane lei), în timp ce evoluţii sub nivelul programat, dincolo de cele deja menţionate, au înregistrat doar veniturile nefiscale (-858,8 milioane lei), dar aceasta din urmă a fost determinată de neîncasarea unor dividende în raport cu programarea iniţială din luna iunie. Supraperformanţa semnificativă a veniturilor din primul semestru al a.c. este explicată de o combinaţie între o creştere economică superioară aşteptărilor, un plus de eficienţă a colectării, în special la nivelul încasărilor din TVA cât şi, probabil, unei evoluţii prociclice a conformării la plata taxelor din partea contribuabililor’, explică raportul citat.

Pe partea de cheltuieli, spune Consiliul fiscal, toate categoriile de cheltuieli, fără excepţii, consemnează niveluri inferioare celor programate pentru finele semestrului I. O pondere semnificativă din deviaţia de 20 miliarde lei a cheltuielilor totale comparativ cu nivelul programat revine elementului proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (-6,89 miliarde lei), o deviaţie majoră consemnând însă şi cheltuielile de capital, al căror nivel reprezintă doar 34% din programul semestrial (-7,45 miliarde lei).