Consiliul Fiscal: Tratamentul pentru salarii, drepturi de autor, PFA şi microfirme creează discriminări

O reducere de amploare a cotelor legale de contribuţii sociale (CAS), dezirabilă din perspectiva reducerii poverii fiscale pe muncă, poate fi realizată cu impact bugetar neutru în măsura în care se reduc sau se elimină diferenţele actuale foarte mari de tratament fiscal între diverse forme de venituri (salarii, drepturi de autor, persoane fizice autorizate, microîntreprinderi) care discriminează contribuabilii, consideră Consiliul Fiscal.
Economica.net - Dum, 06 iul. 2014, 10:40
Consiliul Fiscal: Tratamentul pentru salarii, drepturi de autor, PFA şi microfirme creează discriminări

În opinia Consiliului Fiscal, o reducere de CAS ar trebui însoţită în mod obligatoriu de o reformare a sistemului de contribuţii sociale care să pornească de la principiului tratamentului echitabil al contribuabililor indiferent de forma de venit pe care o înregistrează şi de formularea şi implementarea unei strategii pe termen mediu de reechilibrare financiară a bugetelor de asigurări sociale, în special a bugetului de pensii.

O astfel de strategie trebuie să aibă ca obiectiv creşterea numărului de contribuabili în special prin reducerea muncii ‘la negru’, dar şi o transparentizare totală a cheltuielilor bugetare în ansamblul lor pentru a stimula creşterea conformării voluntare la plata taxelor şi impozitelor.

În iunie, guvernul a aprobat un proiect de act normativ privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Ulterior, proiectul a fost adoptat şi de către Senat şi Camera Deputaţilor.

În prezent, contribuţiile sociale pentru condiţii normale de muncă plătite de angajator şi angajat se situează la un nivel de 44,35% din salariul brut, fiind distribuite astfel: 16,5% suportate de angajat – 10,5% contribuţia de asigurări sociale (CAS), 5,5% contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), 0,5% contribuţia la fondul de şomaj şi 27,85% plătite de angajator – 20,8% CAS, 5,2% CASS , 0,5% contribuţia şomaj, 1,35% alte contribuţii.

Propunerea legislativă are în vedere reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 punte procentuale la angajator, noua cotă avută în vedere pentru condiţii normale de muncă fiind de 15,8%, modificarea urmând a fi operabilă începând cu veniturile aferente lunii octombrie a anului curent.

Potrivit consultanţilor, actualul sistem fiscal din România favorizează sistemele alternative de prestări de servicii sub forma contractelor de cedare a drepturilor de autor, a persoanelor fizice autorizate (PFA) sau microîntreprinderilor, pe fondul sistemului complicat şi foarte costisitor de contribuţii sociale obligatorii.

În momentul actual, pentru 1 leu plătit unui angajat ca şi salariu net un angajator mai plăteşte la stat încă aproximativ 80 de bani ca şi impozit şi contribuţii sociale. Pe de altă parte, în cazul unuia dintre sistemele alternative menţionate, costul fiscal pentru 1 leu net este în jur de 30 de bani (+/- 10% în funcţie de nivelul venitului).

În România există o legislaţie anti-abuz care permite inspectorilor fiscali să reclasifice un sistem de PFA sau microîntreprindere în salariu, atunci când avem de-a face cu un caz de contract de muncă mascat, dar astfel de controale nu prea se fac de către autorităţile fiscale.

În opinia consultanţilor fiscali, soluţia pentru eliminarea acestei anomalii este una simplă şi relativ uşor de implementat – introducerea obligaţiei de plată a tuturor contribuţiilor sociale pentru toate categoriile de venituri (salarii, onorarii PFA, venituri microîntreprinderi, dividende şi câştiguri de capital).

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...