„Deşi au fost aduse îmbunătăţiri importante, noul mecanism fiscal măreşte responsabilitatea contribuabilului, care singur trebuie să calculeze, să raporteze şi să plătească impozitul şi contributiile, cu mici excepţii, trecându-se de la sistemul de stabilire a sumelor de plată de catre ANAF, prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere”, au arătat reprezentanţii CNIPMMR.
De asemenea, Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice „are un conţinut complex, respectiv 4 file, cu secţiuni şi subsecţiuni”. Iar termenul pentru definitivarea anului fiscal 2017 şi estimarea pentru 2018 „este foarte scurt, sub 3 luni – până la data de 15 iulie 2018, în condiţiile în care actul normativ încă nu este în vigoare”, au mai spus liderii patronali.
Contribuabilii care au completat şi depus Declaraţia 600 pentru anul 2018 pentru stabilirea CAS şi CASS datorată până la termenul legal de 31 ianuarie (circa 30.000) „sunt în situaţia reluării procedurii de completare şi depunere a noii Declaraţii unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, efortul lor administrativ fiind dublu”. Potrivit CNIPMMR, „nu sunt încă finalizate de către ANAF regularizările de CASS pentru anii 2013-2017 şi cele de CAS pentru anii 2016-2017″.