Consilierii, ale căror prognoze sunt urmate de Guvernul german în stabilirea politicii fiscale, se aşteaptă ca cea mai mare economie a Europei să înregistreze în 2022 o creştere a Produsului Intern Brut de 1,8%, faţă de un avans de 4,6% cât estimau anterior, adăugând că economia germană nu va reveni la nivelul la care era înainte de pandemie decât în al treilea trimestru al acestui an. În 2023, PIB-ul Germaniei ar urma să crească cu 3,6%, adaugă cei patru economişti.
„Înainte de izbucnirea războiului, creşterea producţiei industriale şi o piaţă a muncii robustă sugerau o revenire economică. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a înrăutăţit în mod drastic condiţiile economice”, susţin consilierii economici ai Guvernului german într-un comunicat de presă.
Invadarea Ucrainei a perturbat şi mai mult lanţurile de aprovizionare, care erau deja supuse la presiuni din cauza pandemiei de COVID-19, iar creşterea semnificativă a preţurilor la gaze naturale şi petrol are un impact asupra companiilor şi consumului privat, adaugă economiştii. În consecinţă, Consiliul înţelepţilor se aşteaptă ca inflaţia să urce la 6,1% în 2022, pentru a scădea până la 3,4% anul următor.
În acelaşi timp, experţii avertizează că este dificil de evaluat impactul viitor al războiului, în condiţiile în care escaladarea conflictului şi noi sancţiuni ar putea avea un impact semnificativ mai mare asupra economiilor Germaniei şi Europei.
„Germania ar trebui să folosească imediat toate instrumentele şi să se protejeze împotriva unei eventuale încetări a livrărilor de energie din Rusia şi în acelaşi timp să pună capăt rapid dependenţei de aceste importuri”, a subliniat Volker Wieland, unul dintre consilieri. În acest fel, securitatea energetică a Germaniei ar putea fi consolidată pe termen lung chiar dacă aceasta ar însemna că preţurile la energie vor rămâne ridicate pentru o anumită perioadă, adaugă experţii.
Consiliul Experţilor pentru analizarea evoluţiei economice a fost creat prin lege în 1963 ca un for de consiliere a liderilor politici.