Consiliul Internațional al Cerealelor: Conflictul din Ucraina va duce la raționalizarea cererii. Indicele prețurilor la cereale și oleaginoase este la maximum ultimilor 22 de ani
Consiliul Internațional al Cerealelor (ICG) estimează pentru acest an agricol o producție totală record de cereale de 2,28 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai mult decât estimase luna anterioară și cu 3% mai mare față de anul comercial trecut, urmare a creșterii estimate a producției de porumb în Ucraina, India și UE, cu un total de 4 milioane de tone. Cu toate acestea, instituția preconizează că blocajele de la Marea Neagră și prețurile mai mari vor duce la o anumită raționalizare a cererii.
Prin urmare, ICG a „tăiat” 8 milioane de tone din consumul global estimat, până la 2.27 miliarde de tone, în timp ce tranzacțiile globale sunt estimate acum la doar 415 milioane de tone, cu 9 milioane mai puțin decât se estimase luna trecută, înainte de război.
Schimburile comerciale de grâu și porumb scad cu 10 milioane de tone
Analiștii ICG apreciază că Ucraina va rămâne practic cu stocuri de aproximativ 6 milioane de tone de cereale.” Reflectând, în principal, o creștere anticipată a stocurilor în Ucraina, stocurile finale mondiale cumulate (agregate din anii de comercializare respectivi) sunt acum considerate mai mari față de anii trecți. Având în vedere că multe depind de evoluțiile din regiunea Mării Negre, proiecțiile privind oferta și cererea pentru 2022/23 sunt neobișnuit de ezitante”.
Pentru cultura de grâu, ICG estimează, ca și luna anterioară, o producție mondială de 781 de milioane de tone, față de 784 milioane de tone anul trecut. Cantitățile tranzacționate între state au fost revizuite însă în minus, cu 4 milioane de tone, până la 194 de milioane de tone, în timp ce consumul estimat a scăzut la 778 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai puțin.
Consumul estimat de porumb este cu 2 milioane de tone mai mic decât prognoza dinainte de conflictul ruso-ucrainean, pe fondul unei scăderi cu 6 milioane de tone a comerțului dintre state.
Ucraina asigură 15% din comerțul mondial cu porumb și orz și 10% din comerțul mondial cu grâu. De asemenea, Rusia asigură 20% din comerțul mondial cu grâu și 17% cu orz.
Indicele prețurilor la cereale și oleaginoase- la cel mai ridicat nivel al ultimilor 22 de ani
În ceea ce privește situația prețurilor la principalele tipuri de cereale și plante oleaginoase, indicele prețurilor (GOI) calculat de ICG a crescut cu 13%, atingând cel mai ridicat nivel din istoria sa de 22 de ani.
Practic, conflictul dintre Rusia și Ucraina a provocat câștiguri masive pe piețele de cereale și semințe oleaginoase. Pe fondul îngrijorărilor legate de rezervele limitate ale exportatorilor, agravate de întreruperile de transport maritim din Marea Neagră, subindicele IGC GOI pentru grâu a crescut cu 21%. Câștigurile au fost însă uneori foarte volatile.
De asemenea, subindicele IGC GOI pentru porumb a urcat cu 21%, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor (ianuarie 2000), deoarece oprirea exporturilor din Ucraina a provocat creșteri pe toate piețele exportatoare. Subindicele IGC GOI pentru orez a crescut cu numai 1% de la o lună la alta, în ideea că prețurile în creștere ale cerealelor ar putea submina consumul viitor.
Legat de perspectivele de scădere a recoltelor din America de Sud, împreună cusituația piețelor de uleiuri vegetale, subindicele IGC GOI pentru soia a avansat cu 7% față de raportul din februarie.
Situația din Marea Neagră – Efectele pot fi pe termen lung
Conform analizei ICG, războiul din Ucraina perturbă piețele din două principale motive: cerealele produse ]n Ucraine nu mai ajung la importatori, iar producția anul viitor ar putea fi compromisă
Încărcările comerciale din porturile din Marea Neagră sunt în prezent suspendate în Ucraina. Deși se depun eforturi pentru a crește exporturile prin intermediul rutelor feroviare care traversează frontierele vestice ale țării, volumele globale vor fi probabil limitate. Recent a fost introdus un sistem de licențe de export pentru grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, în timp ce expedierile de orz, secară, ovăz și mei sunt în prezent interzise. Deși nu se cunoaște amploarea pierderilor de infrastructură, potențialele daune aduse instalațiilor portuare, căilor ferate și silozurilor de depozitare ar putea avea un impact asupra transporturilor pe termen lung.
Majoritatea terminalelor rusești din Marea Neagră erau operaționale de la jumătatea lunii martie, dar cu unele restricții în curs de aplicare în Marea Azov. În timp ce încărcările au fost reluate recent, volumele pot fi îngreunate de restricțiile de finanțare a comerțului și de cerințele suplimentare de asigurare a transportului maritim.
Exporturile suplimentare de la alte origini, inclusiv India, SUA, UE și Brazilia, vor compensa probabil doar parțial livrările mai mici din Marea Neagră în restul sezonului actual. Având în vedere că se așteaptă ca prețurile ridicate să raționalizeze cererea, se preconizează că în 2021/22 comerțul mondial cu grâu și porumb va fi inferior previziunilor anterioare, în timp ce pentru 2022/23 prevalează incertitudinile.
Producția mondială pentru anul agricol 2023 ar putea fi compromisă
Există, de asemenea, riscuri semnificative de scădere a recoltelor de cereale și oleaginoase ale Ucrainei din 2022/23, ceea ce ar putea exacerba deficitul de aprovizionare la export pe termen mai lung. Pe lângă disponibilitățile limitate de combustibil, de inputuri agricole și de forță de muncă, accesul la unele câmpuri este în prezent imposibil, ceea ce duce la îngrijorări tot mai mari cu privire la capacitatea agricultorilor de a fertiliza culturile de iarnă și de a planta soiuri de primăvară.
Conflictul a sporit îngrijorările legate de lanțurile globale de aprovizionare cu îngrășăminte, alimentate de restricționarea operațiunilor de transport maritim către regiune, precum și de cele mai recente sancțiuni impuse Rusiei și Belarusului, doi dintre principalii furnizori mondiali de îngrășăminte azotate și potasice. Creșterea prețurilor la gazele naturale, o materie primă esențială pentru producția de îngrășăminte azotate, a contribuit, de asemenea, la creșterea recentă a prețurilor. Având în vedere că prețurile ridicate ale inputurilor și disponibilitățile reduse reprezentau deja o preocupare înainte de ostilități, costurile de producție în creștere ar putea avea un impact asupra viitoarelor decizii privind suprafețele cultivate și ratele de aplicare, cu posibile implicații asupra randamentelor globale și a calității culturilor.