Consiliul Internaţional pentru Cereale reduce cu 3% estimarea privind producţia mondială de porumb
Fermierii vor recolta 838 milioane de tone de porumb, în scădere cu 3% de la 864 milioane tone, cantitate anticipată în iulie. Anul trecut, producţia mondială de porumb a atins 875 milioane de tone.
Preţul porumbului a crescut cu 64% de la jumătatea lunii iunie, la bursa din Chicago, atingând pe 10 august nivelul record de 8,49 dolari pe buşel (1 buşel este echivalent cu 25,4 kilograme), din cauza impactului secetei din Statele Unite asupra recoltei.
„Seceta a afectat în continuare culturile din emisfera nordică. Cantităţile exportabile din SUA şi Ucraina s-au redus. Este posibil ca producţia din Brazilia, Argentina şi Africa de Sud să fie mare, dar recoltarea va avea loc peste mai multe luni”, potrivit Consiliului Internaţional pentru Cereale.
Organizaţia a estimat în cazul producţiei de grâu o cantitate de 662 milioane de tone, în scădere faţă de estimarea de luna trecută, de 665 milioane de tone, din cauza impactului secetei asupra culturilor din regiunea Mării Negre.
Producţia mondială de soia ar putea fi de 255 milioane de tone, în creştere cu 7% faţă de anul anterior, datorită recoltelor mai mari din America de Sud.
În România, seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren (aproximativ 40% din suprafaţa arabilă), iar în cazul grâului 30% din culturile însămânţate în toamna lui 2011 au suferit de lipsa apei.
Din culturile de primăvară afectate de secetă în România, cea mai gravă situaţie se regăseşte la porumb (81,2% din suprafaţa însămânţată) şi la floarea-soarelui (45,8%).