‘Am discutat despre problema TVA, problema CAS, despre domeniul agricol, domeniul industrial, energie şi gaze. Sunt lucruri pe care dânşii (reprezentanţii FMI – n.r.) le cunosc relativ puţin. Un aspect este prezentat de mass-media şi de către guvernanţi şi se pare că alta ştiu reprezentanţii celor trei instituţii financiare internaţionale. De un an şi jumătate nu s-a luat nicio măsură stimulativă pentru mediul economic. Guvernul ar trebui să se bazeze şi pe investiţiile româneşti’, a declarat Ioan Niculae, preşedintele Consiliului Investitorilor Români.
În ceea ce priveşte calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale, preşedintele CIR a precizat că investitorii au cerut o amânare a calendarului pentru companii şi o reanalizare a cuantumului de preţuri, pentru a exista un timp rezonabil ca industria şi toţi consumatorii de gaze şi energie electrică să poată să-şi adapteze producţiile la noile cerinţe.
‘Nu doar au vorbit despre asta, dar au lăsat şi documente pentru fiecare domeniu de activitate discutat. Colegii mei au prezentat punctele lor de vedere, începând de la domeniul fiscal, industrial, domeniul agricol, domeniul investiţiilor legate de fondurile europene, unde avem foarte multe nemulţumiri. Am depus materiale scrise. Le-am explicat consecinţele pentru anul trecut ale acestui calendar atât de brutal de creştere a preţului gazelor şi la energie electrică’, a arătat Niculae.
Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor naturale prevede o majorare de 10% a preţului pentru consumatorii casnici pe parcursul acestui an şi o creştere de 18% pentru industrie, însă scumpirile efective vor ţine cont de realităţile pieţei de la începutul fiecărui trimestru din 2014.
Calendarul de liberalizare a fost agreat în 2012 de către Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi prevede liberalizarea totală a pieţei pentru consumatorii casnici până la 31 decembrie 2018.
Pentru industrie, calendarul prevede liberalizarea completă până la 31 decembrie 2014, însă, potrivit Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, există posibilitatea prelungirii termenului cu un an, dacă în 2014 se constată că diferenţa dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import este prea mare.
Preţul gazelor de producţie internă este acum în jur de 200 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de import costă aproximativ 400 de dolari pe mia de metri cubi.