Consiliul Investitorilor Străini sare în ajutorul Petrom. FIC critică adoptarea la sfârșitul anului trecut a unei taxe pe profiturile excepționale realizate de companiile energetice

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) reacționează foarte critic împotriva adoptării OUG 186/2022 în ultimele zile ale lui 2022, prin care Guvernul impune un impozit de 60% pe profiturile excepționale realizate de companiile din domeniul energetic. Principalele societăți vizate de această măsură sunt Romgaz, companie controlată de statul român, și Petrom, firmă controlată de compania austriacă OMV.
Cristian Negrei - joi, 12 ian. 2023, 19:14
Consiliul Investitorilor Străini sare în ajutorul Petrom. FIC critică adoptarea la sfârșitul anului trecut a unei taxe pe profiturile excepționale realizate de companiile energetice

FIC consideră că prin adoptarea OUG 186/2022 au fost periclitate de către Guvern stabilitatea, predictibilitatea și transparența cadrului legislativ, acestea reprezentând un cadru vital pentru ca investitorii să-și poată desfășura activitățile economice în condiții optime. Din acest motiv, în ciuda eforturilor actorilor economici de a se conforma la noile reglementări, acest lucru devine din ce în ce mai dificil din cauza termenului foarte scurt în care sunt luate deciziile.

Consiliul consideră că România a a devenit singura țară cu o impozitare suplimentară semnificativă deja existentă care a introdus în paralel și contribuția de solidaritate. Mai mult decât atât, asociația găsește că impozitul este mult prea mare, în comparație cu nivelul de 33% adoptat de celelate state europene. :i impus pe o perioadă mult prea lungă, de doi ani, în condițiile în care în multe state europene este impus pe un an.

Tot astăzi, compania Petrom a anunțat că nu va plăti taxa pe profiturile excepționale, pentru că nu consideră că ar intra în sfera de aplicabilitate a acesteia. Ministerul Finanțelor a reacționat tot astăzi și a contrazis poziția Petrom.

Redăm mai jos integral comunicatul transmis de FIC:

„Europa se confruntă cu o criză fără precedent în domeniul energiei, principala provocare fiind găsirea acelor măsuri echilibrate și instrumente care să asigure soluții viabile și durabile care să susțină toți actorii, să reducă presiunea costurilor și să protejeze consumatorii vulnerabili. În același timp sunt necesare investiții importante în sistemul energetic pentru a asigura securitatea și independența energetică în viitor.

Un criteriu vital pentru marii investitori rămâne stabilitatea, predictibilitatea și transparența cadrului legislativ așa cum rezultă și din cea mai recentă ediție a Business Sentiment Index (BSI) publicat de Consiliul Investitorilor Străini. Acest criteriu nu a fost respectat în ceea ce privește măsurile luate de România în domeniul energiei, majoritatea acestora fiind adoptate în 2022 prin Ordonanțe de Urgență fără timpul necesar de consultare cu părțile implicate.

Cu toate că actorii importanți din piață depun eforturi majore să se adapteze la noile reglementări, conformarea și implementarea devin din ce în ce mai greoaie, având în vedere termenele foarte strânse, multiplele modificări din ultimul an și imperfecțiunile legislației, iar astfel funcționarea pieței este afectată.

Având în vedere complexitatea crizei și specificitățile fiecărei țări (resurse, cadru fiscal național, măsuri legislative în vigoare), Regulamentul UE 2022/1854 permite o largă flexibilitate, stabilind doar o cotă minimă de 33% care poate fi atinsă și prin măsurile deja existente la nivelul fiecărui stat. Adoptarea OUG 186/2022 nu a ținut cont de cadrul legislativ existent care prevedea deja o serie de măsuri de solidaritate pentru consumatorii vulnerabili, impozite asupra veniturilor suplimentare, contribuții pentru fondul dedicat tranziției energetice, dar și plafonarea prețurilor din domeniul energiei.

Prin prisma adoptării OUG 186/2022, România a devenit singura țară cu o impozitare suplimentară semnificativă deja existentă care a introdus în paralel și contribuția de solidaritate. Două treimi din statele UE care au ales să introducă contribuția de solidaritate au aplicat cota minimă de 33% și mai mult de jumătate dintre țări au ales să aplice numai pentru un singur an (nu pentru doi, așa cum este cazul României).

FIC reiterează necesitatea unui cadru legislativ predictibil și consultarea cu mediul de afaceri pentru a ajunge la cele mai bune soluții care să asigure securitatea energetică, protejarea consumatorilor vulnerabili și viabilitatea tuturor actorilor implicați în domeniul energiei și în același timp, deschiderea pentru dialog cu autoritățile statului pentru a pune la dispoziție analizele și cunoștințele experților din mediul privat. Rămânem partenerii Guvernului pentru a identifica acele măsuri durabile pentru depășirea crizei din domeniul energiei, dar și pentru a asigura dezvoltarea economică a României”.

Despre FIC

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociația care îi aduce împreună pe cei mai importanți investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din țară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut și care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat. În cei peste 25 ani de la înființarea organizației, companiile membre FIC au susținut întotdeauna importanța dialogului între comunitatea de afaceri și autorități.

Citește și:

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...