Consiliul Judeţean Cluj caută teren de 300 de hectare pentru viitorul „Silicon Valley”

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj caută un teren cu o suprafaţă de 300 de hectare pentru construirea unui orăşel de genul "Silicon Valley", care să reunească firme de IT şi locuinţe pentru specialişti, investiţie estimată la 300 de milioane de euro.
Economica.net - vin, 15 feb. 2013, 19:17
Consiliul Judeţean Cluj caută teren de 300 de hectare pentru viitorul

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, vineri, că rolul instituţiei este de a identifica terenul şi de a aduce facilităţile la intrarea în zona respectivă, iar Guvernul va trebui să aducă o firmă „ancoră”, „una foarte mare, din străinătate, care activează în domeniul IT”.

„Producţia IT este, la Cluj, pe primul loc în ţară. Clujul a fost desemnat pol naţional de creştere în domeniul cercetării-dezvoltării şi comerţului IT, iar programul guvernamental care se referă la acest lucru prevede un orăşel de genul «Silicon Valley», cu spaţii pentru firmele de IT şi locuinţe pentru cei ce vor lucra în această industrie, dar şi dezvoltarea unui pavilion expoziţional. Programul va fi derulat cu susţinere guvernamentală din partea Guvernului României şi din partea SUA şi este în valoare de 300 de milioane de euro. Rolul Consiliului Judeţean Cluj este de a identifica o zonă, de a aduce facilităţile la intrarea în această zonă. Căutăm în această perioadă un teren de circa 300 de hectare, în afara municipiului Cluj-Napoca, pentru această investiţie. Restul depinde de Guvern, care să aducă o firmă «ancoră», adică una foarte mare, din străinătate, care activează în domeniul IT2, a spus Uioreanu.

El a adăugat că în cadrul acestui „orăşel” ar putea să locuiască şi să îşi desfăşoare activitatea, într-un termen de 20 de ani, circa 20.000 de specialişti în IT.

Preşedintele CJ Cluj a precizat că s-a întâlnit în cursul săptămânii cu reprezentanţii a 36 de companii clujene care activează în domeniul hardware/software şi IT, cu responsabili din cadrul facultăţilor şi departamentelor de resort din Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), cu conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, precum şi cu reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

„Obiectivul principal al întâlnirii l-a reprezentat dezbaterea celor mai importante aspecte referitoare la strategia judeţeană de dezvoltare şi promovare a sectorului IT, precum şi la interacţiunea dintre acesta şi administraţia publică judeţeană. O premisă esenţială a unei dezvoltări accelerate a economiei clujene o reprezintă sprijinirea industriilor de vârf şi a celor cu o valoare adăugată mare”, a subliniat Uioreanu.

Fostul ministru delegat pentru mediul de afaceri Lucian Isar declara, în iunie 2012, că la Cluj ar putea fi înfiinţat un orăşel de tipul Silicon Valley din SUA, „o aglomerare de afaceri” în IT în care să fie atrase mari companii internaţionale în domeniu.

Lucian Isar declara că mediul de afaceri şi-ar dori o astfel de afacere în Cluj, pe care statul o poate facilita. „Propunerea noastră pentru Cluj, bazat pe cum a evoluat oraşul şi care este potenţialul şi capitalul uman, este că vrem să dăm drumul la un Silicon Valley. Practic, este o aglomerare de afaceri din IT, cu incubator, cu parte de accelerator şi vom avea nişte ancore, companii internaţionale mari, care vor avea revărsări pozitive şi pentru societate şi pentru unităţile de învăţământ din Cluj. Asta este propunerea noastră concretă pentru Cluj, un Silicon Valley pentru România. Aveţi atuuri fundamentale, iar noi simţim că mediul de afaceri şi-ar dori o astfel de afacere în Cluj, pe care statul o poate facilita. Statul are contacte externe, are mai mare încredere decât firmele locale să atragă ancore internaţionale”, spunea Isar.

El explica faptul că o astfel de investiţie care se adresează firmelor din IT ar putea funcţiona sub forma unui „mic orăşel, construit în jurul acestor ancore”.

„Ministerul Economiei va facilita accesul la finanţări europene, la garanţii de stat, la investitorii străini. Statul poate vorbi cu mediul privat şi să transmită «cine vrea să intre în această afacere», se transferă credibilitatea de la nivel de stat la nivel de Cluj, astfel încât partenerii externi să poată intra într-o astfel de formulă. Le arătăm proiectul şi le spunem că aici se dezvoltă un astfel de parc, de zonă, astea sunt atuurile zonei şi vă invităm să veniţi în Cluj”, spunea Lucian Isar.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...