Consorţiul Aktor-Vinci-Strabag se pregăteşte să dea în judecată statul român pentru anularea licitaţiei Comarnic-Braşov

Economica.net
02 10. 2015
autostrada_34567876543_85196400

CNADNR a anulat, în luna iunie, procedura de atribuire a contractului de concesiune pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea tronsonului Comarnic-Braşov al autostrăzii Bucureşti-Braşov. Contractul fusese câştigat în 2013 de un consorţiu format din Vinci (Franţa), Strabag (Austria) şi Aktor (Grecia), dar finalizarea procedurii a fost amânată timp de un an şi jumătate de autorităţi şi, în final, anulată.

Compania de Drumuri şi-a motivat decizia invocând deficitul bugetar: dacă s-ar fi mers înainte cu contractul, România risca să-şi încalce angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială în privinţa ţintei de deficit fiscal.

Este a treia tentativă eşuată a statului de a găsi un constructor care să realizeze în concesiune această autostradă, după cele din 2005 şi 2010.

Consorţiul se pregăteşte să conteste decizia în justiţie, cu toate mijloacele legale disponibile, a anunţat vineri, într-o comunicare pe bursă, grupul elen Ellaktor, compania-mamă a Aktor.

„CNADNR a decis să anuleze licitaţia din motive aflate în afara sferei de responsabilitate a consorţiului contractor”, precizează compania greacă în anunţ.

În Master Planul pentru Transporturi, construcţia autostrăzii Comarnic – Braşov este estimată la doar 997 de milioane de euro, fără TVA.

CNADNR a organizat ulterior o nouă licitaţie vizând autostrada Comarnic-Braşov, de această dată pentru revizuirea studiului de fezabilitate.

De asemenea, tronsonul Comarnic-Braşov a fost împărţit în cinci sectoare, care sunt scoase individual la licitaţie. Astfel, în luna iulie, CNADNR a iniţiat procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia sectoarelor Comarnic-Predeal şi Predeal-Cristian, precum şi a drumului de legătură de pe tronsonul Comarnic-Braşov.