Consorţiul Nabucco ar putea acorda 50% din acţiuni investitorilor care vor finanţa proiectul
„Consortiul Nabucco a ajuns la un acord de principiu cu potenţialii investitori SOCAR, BP, Statoil şi Total şi consorţiul Sah Deniz pentru a finanţa în comun costurile de dezvoltare pentru conducta Nabucco Vest până la luarea unei decizii privind selecţia rutei de export către Europa a gazelor de la Şah Deniz”, se arată într-un comunicat al acţionarilor Nabucco.
De asemenea, potenţialii investitori vor primi opţiuni pentru a prelua 50% din acţiunile consorţiului Nabucco.
Acţionarii Nabucco sunt companiile OMV (Austria), BOTAS (Turcia), BEH (Bulgaria), Transgaz Mediaş, RWE (Germania) şi FGSZ (Ungaria).
Selectarea rutei prin care vor fi transportate gazele din zăcământul Şas Deniz, din regiunea Mării Caspice, este aşteptată pentru 30 iunie, se mai arată în comunicat.
Nabucco Vest, un gazoduct de 1.300 de kilometri susţinut de Uniunea Europeană, concurează cu Trans-Adriatic Pipeline (TAP), pentru dreptul de a exporta gaze naturale din proiectul Şah Deniz care ar putea conţine rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi. UE vrea să-şi diversifice importurile de gaze naturale. În prezent, circa un sfert din consumul UE este asigurat de Rusia.
Nabucco Vest ar trebui să transporte gaze naturale de la graniţa Turciei cu Bulgaria către un hub din Baumgarten, Austria, tranzitând Bulgaria, România şi Ungaria. Gazoductul este o variantă mai scurtă a unei conducte care ar fi traversat şi Turcia. Turcia şi Azerbaidjan au semnat un acord de 7 miliarde de dolari pentru construcţia unui gazoduct pe teritoriul turc (Trans-Anatolia Pipeline – Tanap).
Zăcământul de gaze Şah Deniz, unul dintre cele mai mari din lume, a fost descoperit în 1999 şi se află în zona de apă adâncă a Mării Caspice, la 70 kilometri de capitala Azerbaijanului, Baku. Prima fază a dezvolării zăcământului, denumită Şah Deniz 1, a început în 2006. Producţia estimată pentru această este de 9 miliarde metri cubi de gaze.
Faza a doua a exploatării acestui zăcământ este denumită Şah Deniz II. Lucrările sunt derulate de un consorţiu format din companiile BP (Marea Britanie, 25,5% din titluri), Statoil (Norvegia, 25,5%), Socar (Azerbaidjan, 10%), Total (Franţa, 10%), LukAgip (societate mixtă formată de Eni-Italia şi Lukoil-Rusia, 10%), Oil Industries Engineering & Construction (Iran, 10%) şi Turkish Petroleum Overseas Company (9%).
Consorţiul care operează zăcământul va selecta în 2013 rutele pentru transportul gazelor. Exporturile de gaze din zăcămintele de gaze Shah Deniz II sunt estimate să înceapă în 2017, la o producţie prognozată la 16 miliarde metri cubi de gaz anual, mai mare decât necesarul de consum al României, de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaz pe an.