Consorţiul Swiss Capital-BT Securities, consultant pentru vânzarea acţiunilor statului la Romtelecom
Onorariul consultantului va avea o componentă fixă şi una variabilă. Oferta financiară a consorţiului desemnat câştigător are o componentă fixă de zero lei şi o componentă variabilă de 2,085% cu TVA, care se aplică la profitul brut, considerat diferenţa matematică dintre valoarea pachetului de acţiuni vândut şi, respectiv, valoarea aceluiaşi pachet de acţiuni deţinut calculat la valoarea sa nominal/contabilă înregistrată în evidenţele contabile ale MSI.
Componenta variabilă prevăzută este una de tip „comision de succes”, încasarea acestuia fiind condiţionată de vânzarea acţiunilor Romtelecom şi se va efectua numai după încasarea sumei aferente tranzacţiei.
„În cererea de ofertă pe care am formulat-o am ridicat ştacheta foarte sus pentru a atrage consultanţi de renume internaţional şi cu experienţă considerabilă în domeniu. În plus, am stabilit condiţii de ofertare financiară care să stimuleze consultantul ales să depună toate eforturile în vederea maximizării profitului obţinut prin vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român prin MSI la Romtelecom”, a declarat într-un comunicat ministrul pentru societatea informaţională, Dan Nica.
Consorţiul câştigător are ca subcontractori Hogan Lovells, Banca Transilvania şi KPMG Advisory.
Oferta consorţiului format din Deutsche Bank AG şi Raiffeisen Capital &Investment a fost descalificată, nefiind depuse toate documentele solicitate în cererea de ofertă.
Mediafax anunţa la jumătatea lunii noiembrie că au depus oferte pentru furnizarea de servicii de consultanţă în vederea vânzării participaţiei deţinute de stat la Romtelecom consorţiile Raiffeisen Capital&Investment-Deutsche Bank AG Londra şi Swiss Capital-BT Securities-UBS Limited.
Termenul iniţial pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 14 noiembrie, dar a fost prelungit până pe 21 noiembrie, la solicitarea potenţialilor investitori.
Firmele intersate a trebuit să dovedească că au participat în ultimii 10 ani în calitate de consultant în cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifră de afaceri de cel puţin 2,5 miliarde de lei sau au finalizat un contract de consultanţă cu o valoare de cel puţin 1,3 miliarde de lei la companii de stat.
O altă cerinţă a fost ca ofertanţii să fi participat în ultimii 5 ani în calitate de consultant în investiţii financiare pe piaţa de capital sau vânzări de pachete de acţiuni cumulate în mediul privat în valoare de cel puţin 500 milioane de lei.
Criteriile de selectare au fost alternative şi, în cazul unui consorţiu/asociere, autoritatea contractantă solicita îndeplinirea oricăruia din aceste criterii de către cel puţin un membru al asocierii/consorţiului.
Documentaţia licitaţiei a costat 10.000 de euro.
Atribuţiile consultantului vor consta în acordarea de asistenţă pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea strategiei de privatizare şi propunerea metodei de privatizare, se mai spune în comunicat.
Participarea la procedura de selecţie a fost condiţionată şi de depunerea unei garanţii de participare de 2,3 milioane de lei.
Raiffeisen Capital&Investment a mai participat la ofertele de vânzare de acţiuni Transgaz (finalul anului 2007 şi aprilie 2013) şi Romgaz (octombrie 2013).
În primele zece luni ale acestui an, Raiffeisen Capital&Investment a intermediat tranzacţii de 2,68 miliarde de lei (15,08%), însă rulajul urmează să crească în luna noiembrie, când au fost înregistrate în sistemul Bursei rezultatele ofertei Romgaz (1,128 miliarde de lei, valoarea acţiunilor Romgaz vândute pe piaţa locală).
Swiss Capital a intermediat, împreună cu BT Securities, oferta pentru listarea Nuclearelectrica (septembrie 2013) şi este cel mai activ broker de la Bursa de la Bucureşti, cu un rulaj de 3,493 miliarde lei (19,66% cotă de piată) în primele zece luni din acest an.
Statul a mai încercat să privatizeze Romtelecom şi în 2005 şi în 2008, dar ambele iniţiative au eşuat.
Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.
OTE a devenit acţionar la Romtelecom în 1998, când a preluat 35% capitalul social al companiei şi a primit dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit acţionar majoritar la operatorul român în 2003, sporindu-şi participaţia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile.
NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.
Datele ministerului privind situaţia financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că în 2010 a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei.
În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.
La finele anului 2012, Romtelecom avea 6.850 de salariaţi.
Principalii concurenţi ai companiei sunt RCS&RDS şi UPC România.