Constanţa, un port crucial ce îşi reafirmă poziţia – CNN

Economica.net
02 05. 2013
port_constanta_21239100

„Până în decembrie 1989, portul Constanţa era în principal folosit la exportul produselor economiei româneşti şi pentru importul de materii prime, iar acum portul Constanţa este mai mult sau mai puţin un fel de poartă”, aminteşte preşedintele Traian Băsescu pentru CNN. „În primul rând pentru România, făcând legătura României cu lumea şi, în acelaşi timp, este o poartă pentru Europa Centrală şi de Est”, adaugă el.

CNN aminteşte că Traian Băsescu are legături strânse cu Constanţa, fiind 12 ani din viaţă căpitan de vas, la comanda unor mari tancuri petroliere. „Cariera mea este legată de vase, în principal de tancuri petroliere”, povesteşte el. „Fiind mândru de a fi căpitan la bordul unui vas de 306 metri, am găsit resursele de a rămâne puternic exact în această perioadă a vieţii mele”, notează el.

În prezent, România navighează în ape economice agitate ce îi încurcă creşterea economică, aminteşte CNN, care remarcă apoi că portul a fost extins tocmai într-o perioadă de prosperitate din anii 1960, când amplasarea sa strategică promitea să facă din el una dintre cele mai mari speranţe în Europa.

Deşi portul funcţionează acum la o capacitate de doar 50%, preşedintele român este optimist, notează CNN. „Ca prioritate pentru România, cât de sus se află portul?”, a întrebat reporterul CNN, binecunoscuta jurnalistă Becky Anderson. „Este singurul port legat de Dunăre, de canalul Rin-Main-Dunăre şi de Rotterdam”, a subliniat preşedintele Băsescu. „Este capătul unei autostrăzi albastre ce porneşte de la Rotterdam şi se termină în portul Constanţa. Este de o importanţă extraordinară având practic legătura cu toată Europa”, a insistat el.

„Dar trebuie să dezvoltăm capacitatea pentru vase mari în portul Constanţa, alături de multe alte lucruri”, a mai spus Traian Băsescu.

Când atenţia este concentrată încă asupra economiei României, este clar că menţinerea unor operaţiuni după ceas ca cele de la terminalul de containere ar putea constitui cheia perspectivelor viitoare ale ţării, conchide CNN.