Constantin: Cantitatea de cereale pentru care s-au obţinut certificate de depozit a fost de sub 3%

Cantitatea de cereale depozitată pentru care s-au obţinut certificate de depozit, în perioada 2009-2013, a fost mai mică de 3%, impactul asupra preţului a fost nesemnificativ, iar beneficiarii au fost câţiva fermieri mari, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 20:42
Constantin: Cantitatea de cereale pentru care s-au obţinut certificate de depozit a fost de sub 3%

Această precizare vine în urma unei afirmaţii făcute de şeful statului, potrivit căreia în acest an Guvernul are o mare responsabilitate în „sabotarea agricultorului român”, Traian Băsescu referindu-se la faptul că agricultorii nu pot beneficia de certificatele de depozit.

„Această schemă a fost generoasă. Ea a fost instituită în 2003, dar a devenit funcţională abia în 2009, în mandatul lui Ilie Sârbu. Cred că lucrurile au fost scăpate uşor de sub control, pentru că s-au dat garanţii mult mai multe decât plafonul stabilit la fondul de garantare şi au existat şi anumite abuzuri. În realitate, au fost beneficiari ai acestor certificate de depozit doar câţiva fermieri foarte mari. Marea masă a agricultorilor nu a beneficiat, iar cifrele sunt elocvente. Cantitatea care a beneficiat de acest sprijin a fost de sub 3 la sută, mai exact 2,25% din producţia obţinută din 2009 şi până în prezent, beneficiarii fiind câţiva fermieri mari. De asemenea, impactul asupra preţului este nesemnificativ’, a spus Constantin.

Acesta a precizat că Adrian Rădulescu (consilier prezidenţial şi fost secretar de stat în MADR n.r) ştia exact pe cine a licenţiat, pentru că în acea perioadă a fost preşedintele Comisiei de licenţiere din minister, ‘şi, de altfel, cunoştea şi faptul că MADR avea în plan modificarea acestei scheme’.

În ceea ce priveşte afirmaţia preşedintelui referitoare la „sabotarea agricultorului român”, şeful MADR a precizat că „sunt cuvinte mari, folosite fără să cunoască foarte bine situaţia”.

„Cred că sunt cuvinte mari, folosite fără să cunoască foarte bine situaţia. Domnul preşedinte s-a bazat pe ceea ce i-a spus fostul preşedinte al Comisiei de licenţiere bazându-se pe faptul că ştia care sunt principalii beneficiari ai acestor certificate. De altfel, nu am nimic împotriva acestora, din contră, trebuie să-i sprijinim cu tot ceea ce se poate. Chiar avem în plan modificarea legislaţiei pentru această schemă şi este pe traseu, iar acest lucru îl ştia şi domnul Rădulescu. A omis să îl informeze însă pe domnul preşedinte că schema este în curs de modificare. Chiar am discutat acest lucru acum trei săptămâni cu primii 15 fermieri mari, întâlnire la care a participat şi domnul Rădulescu, deşi nu a fost invitat. Probabil l-a dezinformat pe preşedinte”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, unul dintre motivele care au stat la baza suspendării certificatelor de depozit l-a reprezentat faptul că s-a depăşit nivelul de expunere a schemei de garantare faţă de valoarea totală a seminţelor de consum depozitate şi înscrise în certificatele de depozit.

„Această Ordonanţă care a fost dată în 2009 a stabilit un plafon de 42 de milioane lei, iar această sumă nu a fost asigurată în totalitate nici în toamna anului 2009, nici în 2010 şi nici în 2011, când PDL, partidul domnului preşedinte se afla la guvernare. Ca atare, nici în anul 2013 acest plafon nu a fost suficient, iar expunerea a fost de 10 ori mai mare decât sumele pe care le avea fondul de garantare. Cu toate că acestea, schema de garantare a fost instituită în principal ca un sistem de finanţare a fermierilor care nu deţin spaţii de depozitare proprii, pentru a facilita accesul la credite bancare, utilizând aceste certificate. Schema nu şi-a atins scopul deoarece s-a constatat că de ea a beneficiat doar un număr redus de operatori economici din agricultură”, a mai adăugat şeful MADR.

Te-ar mai putea interesa și
Scade la jumătate plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 1 ianuarie 2025. O nouă reducere va avea loc și în 2026
Scade la jumătate plafonul veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 1 ianuarie 2025. O nouă reducere va avea loc și ...
Proiectul ordonanței “trenuleț”, publicat de Ministerul Finanțelor, reduce la jumătate plafonul de venit până la care se aplică impozitul microîntreprinderilor, de la 1 ianuarie 2025, iar......
Constructorii și IT-iștii pierd toate facilitățile fiscale pe care le aveau, începând cu 1 ianuarie
Constructorii și IT-iștii pierd toate facilitățile fiscale pe care le aveau, începând cu 1 ianuarie
Ultima formă a deja celebrei ordonanțe “trenuleț” a fost publicată de Ministerul Finanțelor, iar în ea este stipulată ...
Apare un nou impozit, impozitul pe construcții, de 1,5%, plătit de firme. La ce se aplică
Apare un nou impozit, impozitul pe construcții, de 1,5%, plătit de firme. La ce se aplică
Ultima formă a ordonanței-trenuleț, pusă în dezbarere de Minusterul Finanțelor, reintroduce impozitul pe construcții, ...
Impozitul pe dividende crește la 10%, de la 1 ianuarie
Impozitul pe dividende crește la 10%, de la 1 ianuarie
Ultima formă a “ordonanței-trenuleț”, publicată sub formă de draft azi de Ministerul Finanțelor, prevede creșterea ...