„Sunt câteva lucruri care oarecum dezavantajează România în perspectiva 2014-2020. Poate cel mai important lucru se referă la zona de cofinanțare. Pe perspectiva 2007-2013 cofinanțarea a fost de 15%. Faptul că astăzi se propune o cofinanțare de 25% cred că va îngreuna foarte tare accesarea de fonduri europene”, a declarat marţi Daniel Constantin într-o întrâlnire cu reprezentanții mai multor patronate din agricultură.
El a afirmat că un grad de cofinanțare de 25% va îngreuna foarte mult accesarea de fonduri și pe zona de dezvoltare rurală, acolo unde lucrurile au mers destul de bine. Pe acest segment, potrivit ministrului, peste 4,3 miliarde de euro au fost plătiți către beneficiari și rambursați de Comisia Europeană.
Constantin a adăugat că gradul de contractare pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) depășește 70% în prezent. „Merg bine lucrurile, dar dacă gradul de cofinanțare va rămâne la 25%, cred că și pe acest program, care a mers, vom avea probleme”, a spus ministrul Agriculturii.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, după Consiliul European de la Bruxelles, că în urma negocierilor s-a reuşit readucerea cofinanţării proiectelor la 85% de la 75% şi că s-a acceptat ca prefinanţarea să fie 4%, precizând că ceea ce s-a convenit aşa rămâne, deşi nu s-a ajuns la acord pe buget.
„Nu aş vrea să vorbesc despre sume, pentru că urmează o reducere de încă 30 de miliarde, urmează să o discutăm în perioada următoare. Ceea ce ştiu însă cert este că în momentul de faţă pentru exerciţiul bugetar 2014-2020 agricultorii români vor avea o creştere la plăţile directe de minimum 5 miliarde de euro. Deci la cele 5,5 deja existente se mai adaugă alte 5 miliarde”, a mai spus preşedintele.
Constantin susţine însă că revenirea la cofinanţarea de 15% se referă doar la politica de coeziune.
„Majoritatea dintre dumneavoastra au rămas cu părerea care s-a spus la televizor că s-a diminuat și că va fi cofinanțarea de doar 15%. Vreau să vă spun că aici îi contrazic pe cei care au afirmat acest lucru pentru că într-adevăr s-a revenit la 15% doar la politica de coeziune. Pe zona de dezvoltare rurală, din păcate, până în acest moment, pentru România, gradul de cofinanțare este tot la 25%. Acesta este unul dintre motivele pentru care am spus în mod public și voi spune că rezultatul negocierilor în momentul de față ne dezavantajează total”, a afirmat ministrul Agriculturii.
El a adăugat că dacă pentru perioada 2007-2014, pe zona de dezvoltare rurală sumele pe care România le-a avut la dispoziție au fost de 8,1 miliarde de euro, pe propunerea din momentul de față pentru 2014-2020 reducerea este semnificativă, respectiv 770 de milioane de euro.
„Negocierile, așa cum arată, faptul că avem cofinanțare de 25%, faptul că reducerea totală pe ambii piloni este undeva între 1,2 și 1,5 miliarde de euro, dezavantajeaza total România”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Discuţiile privind viitorul buget al UE vor fi reluate în luna ianuarie a anului viitor.