Constantin, despre scandalul evaziunii la carne: SRI-ul era deja implicat

Serviciul Român de Informaţii era deja implicat în scandalul cărnii expirate, atât SRI, cât şi DIICOT, fiind active la nivelul combaterii evaziunii fiscale, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 16:06
Constantin, despre scandalul evaziunii la carne: SRI-ul era deja implicat

Afirmaţia ministrului vine în urma unor declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora SRI a fost implicat în scandalul privind evaziunea la carne deoarece Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) sunt instituţii suprapolitizate care nu-şi fac treaba.

‘Am văzut mesajul acesta transmis şi acum câteva zile. SRI-ul era deja implicat şi cred că domnul preşedinte ştia, deci nu trebuia să implice dânsul acum SRI-ul în acest scandal. Fiindcă SRI-ul îşi face datoria foarte bine, indiferent că le spune sau nu preşedintele lucrul acesta. Mă bucur că, atât SRI-ul, cât şi DIICOT-ul, s-au implicat, sunt foarte active la nivelul combaterii evaziunii fiscale, ne ajută foarte mult, atât pe noi, cât şi pe procesatorii şi producătorii din această ţară, mai ales pe cei care lucrează corect şi care au, din păcate, o competiţie neloială din partea celor care practică evaziunea. Acolo, în acest scandal, din informaţiile pe care le am, este vorba de fraudă, e vorba de evaziune fiscală, de marfă nefiscalizată. ANSVSA, deocamdată, nu a confirmat cazuri în care ar fi carne stricată sau produse alterate sub altă formă. Cazurile identificate de ANPC, pentru că ANPC le-a anunţat, au fost izolate, nu au ajuns pe raft’, a spus Daniel Constantin.

În opinia şefului de la Agricultură, instituţiile menţionate de preşedintele Băsescu, respectiv ANAF, OPC şi ANSVSA, îşi fac datoria, iar cel mai bun exemplu este că Autoritatea Sanitară Veterinară a reuşit deblocarea, după şase ani, a pieţei cărnii de porc, dar şi faptul că a semnat un protocol cu China pentru export.

‘Ne-am adaptat din punct de vedere sanitar veterinar la normele solicitate de partea chineză şi putem să exportăm şi acolo. Eu vorbesc pe rezultate, nu pe impresii şi cred că ei îşi fac datoria, nu cred că sunt instituţii politizate’, a menţionat Constantin.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că SRI a fost implicat în scandalul privind evaziunea la carne deoarece ANAF, OPC şi ANSVSA sunt instituţii suprapolitizate care nu-şi fac treaba.

‘Vedeţi ce s-a întâmplat cu marele scandal cu evaziunea fiscală la carne de porc. Mai anul trecut a fost cu carnea de pui. Eu vă pot spune că, în 2011, am sesizat faptul că trebuie să încadrăm evaziunea fiscală la riscuri la siguranţa naţională. Nu numai că nu se duc banii la buget, dar faptul că nu se duc banii la bugetul de stat te face să nu poţi finanţa sănătatea, educaţia, zone extrem de importante, dacă vreţi Ministerul Apărării şi aşa mai departe – zone extrem de importante ale societăţii. De ce a fost nevoie să intri în CSAT, să spui că este ameninţare la securitatea naţională, să implici un serviciu de informaţii? De ce? Fiindcă ANAF, suprapolitizat, nu-şi face treaba nici acum, pentru că OPC, suprapolitizat, nu-şi face treaba nici acum, pentru că ANSV, suprapolitizat, nu-şi face treaba nici acum. Adică, ce se întâmplă la instituţiile acestea? Se schimbă guvernele, se pune la vârful lor un om cu obligaţii politice şi, pe urmă, se continuă drama la nivelul judeţelor unde tot clienţi politici pui – şi la OPC şi la ANSV şi la ANAF şi peste tot’, a declarat Băsescu, la Adevărul Live.

El a subliniat că partea de reformă a statului este rămasă în urmă, în condiţiile în care instituţii de inspecţie şi control nu sunt complet depolitizate.

‘Reforma statutului înseamnă că aceste instituţii trebuie să funcţioneze ceasornic. (…) Trebuie făcut cam ce am făcut eu cu SRI şi cu SIE: nu am mai permis implicarea politicului’, a spus Băsescu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...