Constantin: Etichetele la carnea de cal nu puteau fi schimbate în România

Etichetele produselor din carne implicate în scandalul cărnii de cal nu puteau fi schimbate în România, iar lanţul de-a lungul căruia putea fi comisă frauda este destul de mare, a declarat, joi, la Nurnberg, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 15:49
Constantin: Etichetele la carnea de cal nu puteau fi schimbate în România

„Lanţul este destul de mare. Sunt produse din carne de cal care au plecat din România spre mai multe state UE şi nu se ştie unde anume s-a întâmplat această schimbare a etichetei”, a spus Constantin, aflat la Nurnberg pentru târgul de produse agricole biologice.

El a arătat că foarte multe unităţi de procesare a cărnii din România au fost închise în 2007, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, deoarece nu respectau normele comunitare şi a asigurat că abatoarele care şi-au continuat activitatea şi există şi în prezent respectă standardele europene în domeniu.

Ministrul a precizat totodată că, la nivel politic şi administrativ, nici Marea Britanie şi nici Franţa nu au acuzat România că ar fi vinovată pentru scandalul cărnii de cal.

Uniunea Europeană a anunţat o campanie de testare ADN în toate ţările membre şi o coordonare a anchetelor de către Europol, la finalul unei reuniuni de criză, la Bruxelles.

Comisia Europeană a cerut de asemenea tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP.

Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles”.

Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui „comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor”.

Borg susţine că o primă serie de teste vor fi realizate în cursul lunii martie, cu primele rezultate publicate la jumătatea lui aprilie. Aproximativ 2.500 de teste ADN vor fi efectuate, majoritatea fiind finanţate de Comisia Europeană.

Pe de altă parte, Comisiei Europene i s-a solicitat să accelereze eforturile privind etichetarea produselor pe bază de vită pentru a indica originea cărnii.

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

Reuniunea a fost organizată după ce, marţi, au avut loc percheziţii în două companii britanice suspectate că au vândut carne de cal în loc de carne de vită. Produse etichetate greşit au fost găsite şi în Franţa, iar suspiciuni există şi în Germania.

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100 %. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat miercuri seară că niciun stat nu a fost arătat cu degetul în cursul reuniunii de la Bruxelles. „Din punctul nostru de vedere, nu este posibil ca frauda să fi fost comisă pe teritoriul nostru şi de către cele două societăţi care au distribuit carnea de cal în UE”, a asigurat acesta la finalul reuniunii.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...