‘Subvenţiile au putut fi plătite începând cu primele zile ale lunii ianuarie 2014, graţie promulgării Legii bugetului de stat în decembrie 2013, care a făcut posibil un împrumut de la Trezoreria Statului de 6,3 miliarde de lei. Pentru SAPS, din cele 3,1 miliarde lei, APIA a solicitat deja pentru plată suma de 979 milioane lei. (…) Pentru sectorul zootehnic, CNDP-urile pentru ovine, acolo putem deja să plătim. Este pentru prima dată şi la ovine când putem să plătim atât de devreme, în luna ianuarie. S-au solicitat toţi banii pentru crescătorii de ovine, 345 de milioane de lei, care încep să fie plătiţi. Pentru crescătorii de ovine care sunt în zonele defavorizate şi care vor primi un supliment – anul acesta de 6,5 euro – plăţile vor începe la începutul lunii februarie’, a spus Constantin.
Ministrul Agriculturii a prezentat marţi producătorilor agricoli priorităţile legislative ale MADR, subliniind că Legea Fondului Mutual a fost deja promulgată de preşedintele României, iar MADR va încuraja voluntariatul la asocierea în fondurile mutuale prin introducerea unei ‘prime de asigurare’.
‘Urmează să fie discutate în Parlament şi Legea pajiştilor şi Legea privind certificatele de producător’, a spus ministrul.
În ceea ce priveşte Legea privind reorganizarea MADR şi Legea privind liberalizarea pieţei funciare, şeful MADR a subliniat că acestea se află într-o situaţie ‘puţin mai delicată’ pentru că au fost întoarse la Parlament de către Administraţia Prezidenţială.
‘În cazul primei legi, poziţia Ministerului Agriculturii va fi cea de susţinere, în continuare, a poziţiei iniţiale, însă cea de-a doua lege va suferi o serie de modificări întemeiate. Cea mai importantă vizează ca ADS să poată fi jucător pe piaţa terenurilor agricole, urmând ca la nivelul MADR să fie înfiinţată o direcţie cu rol de reglementare în domeniul funciar’, a adăugat ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 va fi terminat, în forma integrată, până în jurul datei de 15 februarie 2014, ulterior urmând să fie transmis la Bruxelles.
‘Pe lângă cele 13 măsuri anunţate deja, a fost introdusă o a 14-a măsură care prevede continuarea plăţilor în vederea transformării fermelor de semi-subzistenţă în ferme care produc pentru piaţă. Un număr de 10.000 gospodării ţărăneşti de semi-subzistenţă vor uram să primească 15.000 euro/proiect’, a mai spus Constantin.
Marţi, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au avut loc două întâlniri de lucru între conducerea instituţiei şi şi producătorii agricoli din sectorul vegetal şi zootehnic