Constantin: Fructele din Moldova care intră fără taxe vamale nu vor influenţa preţurile pe piaţa românească

Economica.net
09 09. 2014
daniel_constantin_60059200

‘Contingentul pe care îl are Moldova pe trei categorii de produse, respectiv la prune 10.000 de tone, la struguri de masă 10.000 de tone şi la mere 40.000 de tone, a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Cu alte cuvinte, pot să aducă aceste cantităţi pe piaţa unică, iar principala piaţa de desfacere pentru ei, dar şi pentru că este mai aproape, este România. Este adevărat că au fost anumite contacte cu marile lanţuri de magazine din România şi o parte din ele se şi concretizează, dar nu sunt cantităţi foarte mari care să afecteze preţurile acestor produse pe piaţa românească’, a spus şeful MADR.

În ceea ce priveşte importurile de alimente din ţările UE care aveau contracte cu Rusia, ministrul a spus că, săptămâna trecută, în Consiliul extraordinar de la Bruxelles, a fost analizat impactul la nivelul UE şi au fost solicitate Comisiei Europene măsuri pentru stocarea privată a produselor excedentare în ţările de origine.

‘Avem două categorii, respectiv impactul direct asupra ţărilor care exportau în Rusia, cum erau Lituania, Polonia, Olanda şi Danemarca, şi care acum au un excedent. Grija noastră este ca să nu fim afectaţi indirect ca acele produse care sunt excedentare şi au un preţ redus să ajungă pe piaţa din România. De aceea am considerat că măsurile pe care le-a propus până acum Comisia Europeană nu au fost suficiente şi aşteptăm şi alte măsuri, cum ar fi stocarea privată. Cu alte cuvinte, produsele excedentare să fie stocate în ţările de origine, astfel încât să nu invadeze alte pieţe, cum ar fi România. Acest lucru ar avea, într-adevăr, un impact negativ asupra preţurilor, iar la Consiliul din 28 septembrie trebuie să venim cu astfel de soluţii şi cu fondurile necesare pentru stocarea privată’, a menţionat Constantin.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale a Vămilor /DGV/, produsele importate din Republica Moldova beneficiază de exceptare de taxe vamale începând cu data de 1 septembrie 2014, ca urmare a Acordului de asociere încheiat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Pentru anumite categorii de legume şi fructe, scutirea de taxe vamale se acordă în limitele unor contingente tarifare sau doar pentru componenta ad-valorem a taxei vamale.

Pentru a beneficia de contingentele tarifare preferenţiale prevăzute, importatorii trebuie să constituie o garanţie privind plata taxelor vamale. Restituirea garanţiei se va efectua la primirea răspunsului Comisiei Europene de acordare a beneficiului contingentului.