„Vom face un fond de investiţii în energie (…) creat prin participaţiile minoritare ale statului la toate companiile energetice privatizate. Deci tot ce are statul minoritar, acele participaţii vor intra în fondul de investiţii pentru energie, pe care după aceea dorim să-l cotăm la bursă şi banii pe care îi obţinem să-i investim în domeniul energetic”, a declarat Niţă.
El nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, şi alte companii din domeniul energetic să contribuie la acest fond.
„În faza actuală credem că întâi ar merge participaţiile minoritare şi apoi, în funcţie de cum se creionează strategia pentru anii viitori, vom lua o decizie dacă în acest fond vor intra şi celelalte companii. Deocamdată suntem în faza de început a elaborării strategiei energetice a României pe 20-25 de ani şi vom vedea care sunt direcţiile”, a explicat ministrul.
În opinia sa, România va trebui să-şi adapteze strategia energetică la realităţile actuale şi să-şi coreleze producţia cu nivelul cererii de pe piaţă.
„Abordarea strategică va trebui să fie spre piaţă şi nu spre producţie. Până acum am avut o abordare strategică spre producţie de energie şi nu spre piaţa de energie. Acum lucrurile s-au schimbat şi iată că trebuie să ne gândim mai mult la piaţă decât la producţie”, a spus Constantin Niţă.
Ministrul delegat pentru Energie a vizitat, marţi, Sucursala de Cercetări Nucleare de la Mioveni, însoţit de mai mulţi parlamentari şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene.