Constantin: Persoanele fizice nu vor putea deţine mai mult de 100 ha de teren agricol din 2014

Economica.net
03 09. 2013
agricultura_25540900

‘Esenţa legii este reprezentată de faptul că suntem în discuţii şi cu Ministerul Justiţiei şi cu toţi cei care sunt implicaţi în acest proces pentru a încerca să limităm proprietatea persoanelor fizice la 100 de hectare, fie că vorbim despre persoane fizice române sau străine. Nu intervenim asupra proprietăţii, în concordanţă cu ceea ce spune Constituţia şi anume că proprietatea este garantată în condiţiile legii. Probabil că va fi o lege organică aceasta, care va spune că persoanele fizice care deţin terenuri agricole pot de acum înainte să aibă nu mai mult de 100 de hectare. Cine vrea să cumpere mai mult de 100 de hectare trebuie să se constituie în persoană juridică’, a spus Daniel Constantin.

De asemenea, şeful de la Agricultură a menţionat că un alt punct importat al legii îl constituie dreptul de preempţiune.

‘Al doilea lucru care mi se pare important se referă la stabilirea dreptului de preempţiune şi aici este important să ţinem cont de co-proprietar atunci când se doreşte vânzarea unui teren, să ţinem cont de arendaş, să ţinem cont de tinerii până în 40 de ani şi nu în ultimul rând să ţinem cont de intenţia şi de interesul pe care statul îl are pe zonele respective, mai ales pe ideea de comasare a terenurilor agricole’, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a precizat că intenţia este de a discuta legea săptămâna viitoare şi la nivelul Guvernului, după care actul normativ urmează să fie trimis Parlamentului pentru ca, până la sfârşitul anului, să fie adoptat şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Daniel Constantin a declarat că Tratatul de aderare prevede că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa funciară, astfel că persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România. ‘În faţa acestui fapt deja dat este de datoria statului să venim cu măsuri care să ne garanteze că fermierul din România nu este dezavantajat în faţa fermierului din străinătate. Măsurile pe care le luăm şi le prezentăm prin această lege sunt general valabile pentru persoanele fizice şi române şi străine’, a arătat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, legea se aplică persoanelor fizice din România şi cetăţenilor statelor membre şi apatrizilor cu domiciliul într-un stat membru sau în România.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat luni o întâlnire cu fermierii, în cadrul căreia a fost dezbătut proiectul de lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum şi înfiinţarea Agenţiei pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

La această întâlnire au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România – PRO AGRO, ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun şi Servicii Conexe din România – AGROSTAR, ai Ligii Utilizatorilor de Apă, ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Agenţiei Domeniilor Statului, ai Consiliului Concurenţei, precum şi reprezentantul Comisiei Europene în România.