Constantin: Plățile directe pe suprafață se vor face din 2014 diferenţiat în funcție de mărimea exploatării

Principala problemă a agriculturii din România o constituie fărâmițarea proprietății, astfel că din 2014 va fi introdus un sistem de acordare a plăților directe diferențiat în funcție de mărimea exploatării agricole, care să încurajeze asocierea producătorilor, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o întâlnire cu fermierii în localitatea argeșeană Albota.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 16:12
Constantin: Plățile directe pe suprafață se vor face din 2014 diferenţiat în funcție de mărimea exploatării

El a arătat că acordarea plăților directe diferențiat, în funcție de dimensiunile proprietăților, este cea mai eficientă soluție de rezolvare a acestei probleme, iar aceasta va fi aplicată de anul viitor.

„Din anul 2014 (…) vor fi mai multe categorii de plată pe suprafață. În primul rând categoria între unu și cinci hectare, categoria între cinci și 30 de hectare, categoria între 30 și 60 de hectare și peste 60 de hectare. Sprijinul cel mai consistent pe suprafață va fi pentru cei care sunt între cinci și 30 de hectare. De ce facem lucrul acesta? Cei care au până la cinci hectare vor primi o plată mai mică pentru a-i determina să se asocieze, pentru a-i determina să lucreze în comun terenurile”, a precizat Constantin.

Ministrul Agriculturii a evidențiat că peste 800.000 de fermieri dintre cei peste 1 milion înregistrați în România au încă exploatări între un hectar și cinci hectare.

„Problema pe care România o are este legată de fărâmițarea excesivă a terenurilor (…) Avem astăzi în România peste un milion de fermieri care cer plată directă pe suprafață, an de an. Dintre aceștia, undeva peste 800.000 de fermieri au între un hectar și cinci hectare. Deci avem în continuare un număr foarte mare de fermieri care au exploatații de subzistență. Dacă vrem să facem agricultură performantă, cred că trebuie să venim cu măsuri stimulatorii pentru fermieri, astfel încât să-i determinăm să se asocieze”, a spus Daniel Constantin.

El a adăugat că au existat și propuneri mai radicale de rezolvare a problemei fărâmițării suprafețelor agricole, dar adoptarea lor ar fi creat grave probleme sociale.

„Au fost mai multe variante, să nu mai acordăm plata pe suprafață de la un hectar în sus, ci de la două, trei, patru, cinci hectare. Am fi creat o mare problemă socială și (…) sigur că nu puteam să luăm o astfel de măsură. Sau măsura de a nu avea parcele de 0,3 hectare, să mărim suprafața la 0,5 hectare sau poate chiar mai mult. Nu putem să facem lucrul acesta, e prevedere europeană și cred că este bine să rămânem pe această formulă, 0,3 hectare la o parcelă, dar să avem această categorie diferențiată de sprijin”, a explicat ministrul.

Ministrul Daniel Constantin a participat vineri la o întâlnire cu fermierii din județul Argeș, organizată la Centrul Cultural al comunei Albota în cadrul Caravanei PNDR.

Te-ar mai putea interesa și
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Renault nu se opune fuziunii dintre Nissan și Honda
Producătorul francez de automobile Renault, cel mai mare acționar al Nissan, este deschis, în principiu, fuziunii producătorului auto japonez cu Honda Motor....
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul și să taie cheltuielile statului
Ciprian Ciucu, primarul PNL al sectorului 6, crede că România nu ar mai trebui să indexeze salariile și pensiile la anul ...
Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu afirmă că Guvernul trebuie să oprească indexarea salariilor şi ...
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Romsilva a atras 180 de miliarde de lei din PNRR pentru investiții
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare ...
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Autostrada Unirii A8: Cinci oferte au fost depuse pentru construcția celui de-al doilea lot licitat de CNIR
Cinci oferte de la constructori din România, Turcia şi Ucraina au fost depuse, astăzi, pentru construirea lotului 1 D ...