Reducerea TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă în al doilea semestru din 2013

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marţi, că măsura reducerii TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013 şi nu constituie o discuţie cu FMI în luna ianuarie, arătând că prin această măsură se urmăreşte reducerea evaziunii fiscale.
Economica.net - mar, 15 ian. 2013, 11:43
Reducerea TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă în al doilea semestru din 2013

„Am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenţiei. E o discuţie destul de avansată între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor (…) propunerea este să introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pentru tot lanţul de producţie, un TVA redus de 9% – asta înseamnă la cereale, la morărit şi panificaţie la acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare”, a precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

El a spus că în prezent evaziunea fiscală în acest domeniu este de 70%, iar prin reducerea TVA ar creşte baza de impozitare şi s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar încasa la bugetul de stat.

Constantin a precizat că a calculat împreună cu ministrul Finanţelor şi ministrul pentru buget că introducerea acestei măsuri la un anumit cod CAEN ar putea afecta bugetul de stat cu doar 200 de milioane de lei, iar pe un singur semestru experimental acea pierdere la buget ar fi de 100 de milioane de lei.

„Eu cred că prin reducerea evaziunii fiscale am putea compensa foarte uşor aceste sume. Dacă această măsură experimentală va avea succes, am putea să o extindem şi la alte produse”, a mai spus Constantin, precizând că dacă se va reduce evaziunea de la 70% la 20% acesta ar fi un „proiect de succes”.

El a adăugat că şi dacă nu ar funcţiona această măsură, pe componenta de pâine bugetul nu ar fi afectat în mod dramatic.

„Nu este o măsură socială, nu este o măsură menită de a scade preţul la pâine, este o măsură care probabil va stagna preţul la pâine pe o perioadă mai îndelungată, dar cea mai importantă realizare ar fi combaterea evaziunii fiscale care în momentul de faţă pentru un TVA de 24% este încurajată”, a explicat Constantin.

El a mai spus că reducerea TVA la pâine nu va constitui o discuţie cu FMI în luna ianuarie şi că va fi o discuţie probabil când se va negocia un nou acord, în martie-aprilie.

„Sunt foarte multe calcule care trebuie finalizate, evaluări asupra impactului introducerii acestei măsuri. După ce vom termina, probabil în luna martie-aprilie, când vom discuta cu FMI, vom pune pe masa discuţiilor şi această temă”, a mai spus Daniel Constantin.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că intenţionează să pună în aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază, în 2013 existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii, dar care să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

„Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, e ca şi cum de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% neîncasări – asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte – şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu. Cei de la FMI pe bună dreptate spun «Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic încasaţi. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă»”, a declarat Ponta.

El a mai precizat că s-a hotărât să aplice această măsură la pâine pentru că este un produs unde este o „uriaşă evaziune fiscală”, dar şi pentru că este un produs extrem de consumat în România, această măsură având „o anumită semnificaţie”.

Ponta a precizat că deocamdată există discuţii cu ministrul Agriculturii şi ministrul de Finanţe pentru punerea în aplicare a măsurii. Premierul a menţionat că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asiguraţi din alte părţi ale bugetului de stat.

Prim-ministrul a mai susţinut că în acest moment trebuie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...