Constantin: Reducerea TVA la pâine va aduce venituri suplimentare la buget

Economica.net
02 04. 2013
daniel_constantin_60059200_58132800

„Punctul de vedere al economiştilor din ministerul Finanţelor îl cunoaştem de foarte mult timp. Măsura o vom lua, sunt convins, în cel mai scurt timp la nivelul guvernului şi care va fi implementată cu sau fără voia acestor economişti”, a spus Constantin.

El crede că statul nu va înregistra pierderi din reducerea TVA la pâine.

„Din punctul meu de vedere, eu cred că vom avea venituri suplimentare la bugetul de stat, chiar cu un TVA mai mic, prin combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul pe care îl urmărim cu scăderea TVA de la 24% la 9% la pâine, făină şi grâu destinat panificaţiei, nu vizează neapărat ieftinirea pâinii”, a afirmat ministrul.

Acesta nu exclude însă o scădere a preţului la pâine şi susţine că acesta se va plafona pentru o perioadă lungă.

„Cu siguranţă va însemna combaterea evaziunii fiscale şi scoaterea la suprafaţă a zonei gri din acest sector. Cred că este momentul ca statul, prin politici fiscale, să intervină şi să salveze acest sector”, a mai spus ministrul.

El este convins că prin cifrele pe care le va prezenta ministerul Finanţelor reprezentanţilor FMI, aceştia vor fi de acord cu reducerea TVA. Constantin a mai spus că Guvernul va încerca să asigure FMI că şi în cazul unui eşec, are provizioane pentru sumele pe care le-ar putea pierde.

MEDIAFAX a publicat duminică un document elaborat de Ministerul Finanţelor în care se menţiona că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi „cel puţin teoretic” poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale, relevă un document redactat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.

Ministerul Finanţelor arată astfel că, deşi „pentru anii următori” anului 2013 cel puţin teoretic reducerea cotei de impozitare poate crea premisele diminuării semnificative a evaziunii fiscale, creşterii bazei de impozitare şi, implicit, compensării acestui impact negativ direct printr-o creştere a gradului de colectare a TVA, pe termen scurt însă, pentru a putea menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale, este necesară identificarea altor surse de venit.