Constantin: Sumele necesare pentru acordarea ajutorului de minimis vor fi asigurate din bugetul MADR

Economica.net
03 06. 2014
daniel_constantin_60059200

‘Ne-am manifestat intenţia ca producătorii afectaţi de grindină, din jurul Bucureştiului, dar şi din alte zone din ţară, pe zona de solarii, de legumicultură, să primească anumite despăgubiri printr-un ajutor de minimis. Încă nu am stabilit cuantumul, avem doar o evaluare primară, dar, după ce vom face toate evaluările, cu siguranţă vom căuta să identificăm sumele necesare, pentru că vorbim de bugetul de stat. Nu sunt sume foarte mari şi cred că le putem suporta fără niciun fel de rectificare din bugetul MADR’, a spus Constantin, întrebat de nivelul ajutoarelor acordate legumicultorilor.

În opinia acestuia, soluţia pe termen mediu şi lung pentru despăgubirea agricultorilor o reprezintă fondurile mutuale, care ‘vor începe în acest an activitatea în România’.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul MADR privind aprobarea schemei ‘Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014 asupra culturilor agricole în spaţii protejate’, care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, iar cuantumul sprijinului financiar este de 27 lei/metrul pătrat pentru geam sere şi de 3 lei/metrul pătrat de folie de plastic solarii.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două precedente.

Ajutoarele de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru compensarea pierderilor înregistrate din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada aprilie – mai 2014 asupra elementelor de acoperire a spaţiilor protejate.