Constantinos Herodotou, membru al boardului BCE: Zona euro nu se confruntă cu o spirală salarii-prețuri, dar Banca trebuie să fie atentă la majorarea salariilor

18 10. 2022
Constantinos Herodotou

Herodotou, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului, a declarat la Nicosia că, deşi BCE trebuie să fie atentă la majorarea salariilor, provocată de inflaţie, încă nu sunt semne ale spiralei salarii-preţuri.

Într-un raport publicat recent de Fondul Monetar Internaţional (FMI) se arată că spiralele salarii-preţuri susţinute sunt rare la nivel istoric, iar recentele majorări de dobânzi de către băncile centrale vor ajuta probabil ca aşteptările inflaţioniste ridicate să nu se agraveze.

Dinamicile creşterilor de salarii şi preţuri în 2020 şi 2021 au fost determinate de şocurile „neobişnuit de ridicate” provocate de pandemia de COVID-19, spre deosebire de episoadele din trecut, provocate de evoluţiile economice mai convenţionale, se arată în raport.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în septembrie – 10% – cu mult peste ţinta BCE, de 2%, ceea ce menţine presiunile asupra instituţiei cu sediul la Frankfurt să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în octombrie, apreciază analiştii.

Un alt membru în Consiliul guvernatorilor BCE, Gabriel Makhlouf, a explicat că şi în cazul în care zona euro se confruntă cu recesiunea, majorarea dobânzilor rămâne absolut necesară, deoarece inflaţia persistent ridicată afectează economia şi stabilitatea.

„Zona euro se confruntă cu o combinaţie dificilă de inflaţie ridicată şi creştere economică redusă, inclusiv posibilitatea unei recesiuni tehnice”, a declarat la Nicosia Makhlouf, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei.

Acesta a adăugat: „Istoria ne învaţă că aceste probleme vor fi doar exacerbate dacă întârziem luarea deciziilor, iar majorarea dobânzilor este absolut necesară, pentru că inflaţia persistentă are efecte negative asupra stabilităţii macroeconomice”.

Sursa foto: Centralbank.cy