Pe 19 decembrie, compania China Communications Construction Company Limited, cu sediul în Beijing, a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) fişa de date a achiziţiei (parte din documentaţia de atribuire) elaborată de autoritatea contractantă, adică CNADNR, în cadrul procedurii de atribuire a contractului de concesionare lucrări privind proiectarea, construcţia, finanţarea şi întreţinerea tronsonului Comarnic-Braşov, km 110+600 – km 168+600.
Compania China Communications Construction Company Limited a solicitat Consiliului anularea fişei de date a achiziţiei şi suspendarea procedurii. Pe 21 decembrie, CNSC a suspendat procedura de atribuire. Decizia Consiliului este obligatorie.
Anunţul de concesionare a fost publicat în SEAP pe 8 decembrie 2012 iar candidaturile pentru licitaţie urmau să fie primite până pe 29 ianuarie 2013. DETALII, AICI.
Communications Construction Company Limited este cea mai mare companie de infrastructură din China continentală listată la bursă, şi este deţinută de stat. Este de fapt un conglomerat de peste 35 de firme, cu activităţi în 70 de state şi teritorii din întreaga lume.
Autostrada Comarnic-Braşov este inclusă în programul de guvernare al Cabinetului Ponta şi ar urma să fie prima autostradă din România construită în sistem de parteneriat public-privat.
Contractul de concesiune pentru execuţia, exploatarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov se ridică la 5,3 miliarde de lei, pentru autostrada de 58 de kilometri, potrivit anunţului de concesionare publicat în SEAP.
Preţul ofertei urma să cântărească în proporţie de 75% în decizia de atribuire a contractului, potrivit anunţului de concesionare.
Este a doua tentativă a Guvernului de la Bucureşti de a construi acest tronson de autostradă. Iniţial, România a vrut să construiască autostrada tot în sistem de parteneriat public-privat, dar nu a reuşit, chiar dacă a oferit un preţ mult mai mare.
Contractul de 4,7 miliarde de euro pentru tronsonul Comarnic-Braşov, semnat cu consorţiul Vinci-Aktor, a căzut în aprilie 2010 după ce fusese atribuit la sfârşitul lui 2009. Constructorul se angajase să proiecteze, să finanţeze şi să realizeze autostrada, urmând ca, pe o perioada de 30 de ani, să administreze cei 55 de kilometri ai tronsonului, însă a renunţat în ultimul moment, invocând lipsa de finanţare.